vineri, 29 martie, 2024

Diamantele insangerate – Prin ce sacrificii sunt obtinute cele mai scumpe pietre de pe planeta, care finanteaza razboaie si distrug generatii

Distribuie:

Publicat:

Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete, canta odata Marylin Monroe. Nestematele sunt eterne, era tema unui faimos film din seria James Bond. Omenirea este in continuare topita dupa bijuterii, dar arareori ne gandim cum sunt obtinute pietrele pretioase. Realitatea este cumplita.

Paradoxul care dureaza de milenii: oameni care se zbat in cea mai neagra mizerie cauta cele mai scumpe materiale de pe planeta. Se intampla in multe tari – de la noua Guinee si Filipine pana in Africa. Sunt supranumite "diamantele insangerate" – pentru ca finanteaza razboaie si distrug generatii intregi.

"Diamantul sangeriu" este un film hollywoodian, si, chiar daca povestea e fictiune, ea respecta realitatea.

In zone de saracie extrema, copiii nu sunt doar soldati. Ci si muncitori, in conditii groaznice.

Richard Paul, 13 ani, din Tanzania: "Odata, cand sapam, prietenul meu  mi-a zis sa ies din put. I-am spus sa astepte sa termin. Atunci s-a prabusit putul peste mine."

Organizatia Human rights Watch a lansat un raport masiv in care acuza 13 mari firme de bijuterie si fabricanti de ceasuri ca nu fac destul pentru urmarirea sursei de provenienta a metalelor si pietrelor pretioase.

Carlos Conde, cercetator, Human Rights Watch: "Mii de copii din Filipine lucreaza in cautarea de aur la scara mica. Multi lucreaza in subteran. Multi in apa, trebuie sa se scufunde. Si multi cu substante toxice."

30 de miliarde de dolari anual: este cifra de afaceri a 13 mari companii de bijuterie nominalizate de Human Rights Watch. Toate sunt la capatul unor lanturi comerciale extrem de complexe. Mai au mult de facut pentru ca abuzurile furnizorilor sa inceteze. Printre cele mai etice: Tiffany, Cartier, Bulgari si Pandora. Printre cele mai incorecte: Boodles si Chopard. Trei, intre care si faimoasa Rolex, nici macar nu au vrut sa-si faca publice informatiile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img