joi, 25 aprilie, 2024

Din Ianuarie barladenii vor plati „ Apa de ploaie”

Distribuie:

Publicat:

“ Apa de ploaie” sau “ apa meteorică” va reapare pe facturile emise de Aquavas către bârlădeni, cel mai probabil în luna Ianuarie anul viitor.

De fapt, nu se facturează apa de ploaie, ci serviciul prestat de Compania de Apă pentru colectarea, transportul și epurarea apelor meteorice (pluviale).

 

Pentru a se putea factura acest serviciu, se stabilește, în primul rând, cantitatea de apă meteorică ( pluvială) preluată.

Cantitatea de apă pluvială preluată în rețeaua de canalizare, se determină conform prevederilor SR 1846-2:2007, prin înmulțirea cantității specifice de apă meteorică, comunicată de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii, cu coeficienții de scurgere corespunzători naturii suprafețelor construite și neconstruite, declarate de fiecare utilizator. Această metodă de calcul este stabilită de Legea 241/2006.

Primăriile pot decide să scutească populaţia de la plata taxei pe apa de ploaie, după ce în Monitorul Oficial au fost publicate modificările la Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.

Este important de precizat că, în cazul în care utilizatorul demonstrează că deține sistem propriu de colectare a apelor pluviale, în scopul reutilizării acestora în activitatea proprie, care nu implică preluarea în rețeaua de canalizare, serviciul de preluare ape pluviale nu va fi facturat.

În cazul în care utilizatorul demonstrează că deține sistem propriu de colectare a apelor pluviale pe care le deversează direct într-un receptor natural, pe baza unui contract încheiat cu Agenția Națională de Imbunătățiri Funciare sau Administrația Națională Apele Române, fără ca acestea să fie preluate în rețeaua de canalizare, serviciul de preluare ape pluviale nu va fi facturat.

Prețurile estimative, așa cum ne-au fost prezentate de către directorul Aquavas,Vasile Ungureanu, pleacă de la 1-2 lei pe lună pentru garsoniere, 5 lei pentru 2 camere,7 pentru 3 camere si 15lei pentru case.

În cazul în care autoritatea locală va decide să suporte aceste cheltuieli, suma plătită către Aquavas va fi de aproximativ 60.000 de lei, lunar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img