joi, 18 aprilie, 2024

DNA: Becali a ascuns fapte cu caracter esential, pentru a usura situatia inculpatilor

Distribuie:

Publicat:

George Becali a avut o atitudine omisiva de ascundere, de trecere sub tacere a faptelor cu caracter esential, urmarind sa ingreuneze aflarea adevarului si sa usureze situatia juridica a inculpatilor din dosarul judecat de Curtea de Apel Bucuresti, sustin procurorii anticoruptie.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, miercuri, ca omul de afaceri George Becali este urmarit penal pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, ambele in forma continuata, informeaza News.ro.

George Becali este acuzat ca in declaratiile de martor date in 27 octombrie 2014, la DNA, si, ulterior, in 15 februarie 2016, la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul omului de afaceri Gabriel “Puiu” Popoviciu, a prezentat date care “contravin probelor administrate in cauza, contravin propriilor declaratii date in cursul urmaririi penale si aspectelor pe care acesta le cunostea”.

In opinia procurorilor, George Becali a avut “o atitudine omisiva de ascundere, de trecere sub tacere a faptelor cu caracter esential, cu eficienta probatorie, concludente si pertinente in cercetarea si solutionarea cauzei, cu scopul vadit de a ingreuna aflarea adevarului, tragerea la raspundere penala, de a induce in eroare instanta de judecata, imprejurari de natura a usura situatia juridica a inculpatilor cercetati in dosarul aflat pe rolul instantei anterior amintite”.

Dosarul in care Becali a dat declaratii de martor se judeca din decembrie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu si fostii sefi de la DGIPI si DGA Cornel Serban si Petru Pitcovici au fost trimisi atunci in judecata, alaturi de alte opt persoane, pentru fapte de coruptie in legatura cu tranzactionarea la un pret subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) Bucuresti.

Procurorii au stabilit ca prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsa USAMV Bucuresti se ridica la suma de 619.472.218 lei.

Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, iar Ilie Cornel Serban, fost director al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din MA, si Petru Daniel Pitcovici, fost sef in Directia Generala Anticoruptie, sunt judecati pentru complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucuresti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei si presedinte al Comisiei municipiului Bucuresti de aplicare a Legii 1/2000, si Ioan Todiras, fost viceprimar al Sectorului 1 sunt judecati pentru abuz in serviciu.

Gigi Becali a fost miercuri la DNA, pentru a fi anuntat ca este urmarit penal si a-i fi prezentate acuzatiile.

In 25 februarie, la Curtea de Apel Bucuresti, Gigi Becali si-a schimbat pozitia fata de ce a declarat in timpul urmaririi penale din dosarul lui Popoviciu, acuzat de procurori ca ar fi obtinut ilegal o suprafata de 224 de hectare de teren in zona Baneasa, unde a construit complexul Baneasa si un ansamblu rezidential de lux.

Becali a aratat in fata instantei ca nu isi mai mentine declaratia data in fata procurorilor, pentru ca este mult de atunci si tot ce a spus era “la nivel de barfa”.

“Ce a fost atunci la prima declaratie sunt cateva fraze pentru ca nu le mai tin minte. Erau mai mult la nivel de barfa. Nu am probe care sa sustina ce scria acolo”, a spus Gigi Becali in fata completului de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti.

In urma acestei declaratii, procurorul de sedinta a anuntat ca Directia Nationala Anticoruptie s-a autosesizat cu privire la infractiunea de marturie mincinoasa, mai cu seama ca declaratia initala data de Becali a reprezentat un suport in ancheta penala desfasurata la DNA in dosarul lui Gabriel Popoviciu.

Dupa punerea lui Becali sub acuzare pentru noi infractiune, este posibil sa fie ceruta revocarea liberarii sale conditionate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img