vineri, 29 martie, 2024

DOLIU in lumea culturala din Romania

Distribuie:

Publicat:

Lumea culturala din Romania este in doliu. Dan Iordachescu, unul dintre cei mai mari baritoni romani, a murit duminica, la varsta de 85 de ani, dupa o lunga suferinta, au declarat pentru Mediafax reprezentantii Operei Nationale Bucuresti (ONB).

Dan Iordachescu s-a nascut pe 2 iunie 1930, la Vanju Mare, in judetul Mehedinti. A debutat in decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din Bucuresti, in rolul Chiaburul din opereta “Cantec de viata noua”, de Florin Comisel, fiind indrumat vocal si tehnic de cantareata de opera Maria Snejina. Ca prim solist a debutat in decembrie 1956, la Teatrul de Opera si Balet din Bucuresti.

In intreaga sa cariera nationala si internationala, a intreprins 262 de turnee internationale in 61 de tari, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elvetia, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie.

Din 1979, a avut activitati pedagogice de canto, clase de masterat in SUA, Marea Britanie, Franta, Filipine, Grecia, Turcia si Romania, unde a fost profesor universitar la Academia de Muzica Bucuresti.

A interpretat peste 45 de roluri importante de opera (in special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), in mai mult de 1.080 de spectacole de opera, de la preclasici pana la contemporani, si peste 1.500 de lied-uri in aproape 1.600 de concerte, in toata lumea.

A cantat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balsoi din Moscova etc.), avand ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano si altii, sub bagheta unor personalitati ca Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc..

De-a lungul carierei a primit numeroase distinctii, printre care Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul ”Steaua de Aur a Romaniei” in rang de Comandor (2000) etc.

Toate cele trei fiice ale marelui bariton Dan Iordachescu i-au mostenit talentul artistic: Cristina si Irina, reputate soliste de opera si concert, si Raluca Dana, fosta actrita de film, stabilita la Los Angeles.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img