joi, 18 aprilie, 2024

DOLIU in lumea filmului! Un cunoscut actor a murit

Distribuie:

Publicat:

Actorul britanic Albert Finney, nominalizat de cinci ori la premiul Oscar si cunoscut pentru aparitiile sale in filmele "Tom Jones", "The Dresser", "Murder on the Orient Express" si "Erin Brockovich", a murit la varsta de 82 de ani, scrie The Hollywood Reporter, potrivit News.ro.

Familia sa a declarat, vineri, pentru Associated Press ca "a murit linistit dupa o scurta perioada in care a fost bolnav, avandu-i pe cei dragi langa el". Actorul a fost diagnosticat cu cancer la rinichi in 2007.

Unul dintre parintii cinemaului britanic modern, Finney a combinat filmul, aparitiile TV si scena, de-a lungul unei cariere remarcabile de sase decenii. 

A fost premiat cu trofeul BAFTA Fellowship (echivalentul premiului Oscar pentru intreaga cariera) in 2001.

El a castigat si un premiu Emmy pentru interpretarea lui Winston Churchill, alaturi de Vanessa Redgrave, sotia sa in film, in productia din 2002 "The Gathering Storm".

Academia Americana de Film l-a nominalizat pe Finney pentru rolul principal din "Tom Jones" (1963), regizat de colaboratorul sau frecvent Tony Richardson, pentru interpretarea misteriosului detectiv belgian Hercule Poirot in filmul lui Sidney Lumet "Murder on the Orient Express"; pentru performanta din "The Dresser" (1983) ca Peter Yates, dar si pentru rolul unui consul alcoolic britanic din "Under the Volcano" (1984), de John Huston. 

Finney a primit o alta nominalizare la Oscar, la categoria "cel mai bun actor in rol secundar", pentru ca l-a portretizat pe avocatul Ed Masry in "Erin Brockovich" (2000).

La niciuna dintre nominalizari nu a participat. "Este un drum lung sa mergi acolo si sa stai intr-un loc unde nu se fumeaza, nu se bea si sa ai nesansa de a-ti fi strigat numele", a declarat el in 2011 pentru The Telegraph. 

Poate cel mai spectaculos rol al actorului a fost un mafiot irlandez din epoca prohibitiei Leo O'Bannon din filmul fratilor Coen, "Miller's Crossing" (1990). 

David Lean l-a selectat pentru rolul titular din "Lawrence of Arabia" (1962), dar Finney l-a refuzat pentru ca i-a cerut sa semneze un contract de studio pentru mai multi ani. Rolul unuia dintre cele mai mari filme din istorie i-a revenit lui Peter O'Toole. 

Recent, Finney l-a interpretat pe psihologul Albert Hirsh din franciza "Jason Bourne", in 2007 si 2012, si a aparut in "Skyfall", 2012, fiind ultima sa aparitie pe marele ecran. 

Legendar pentru rolurile shakespeariene, el a primit si nominalizari la premiul Tony in 1964 si in 1968 pentru "Luther" (rolul Martin Luther), respectiv "A Day in the Death of Joe Egg".

Adesea, Finney era de nerecunoscut in spatele machiajului sau a costumului, fiind celebru pentru maestria cu care folosea accentele. 

S-a nascut pe 9 mai 1936, in Manchester, Anglia. Copilaria sa a fost marcata de bombardamentele germane din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. 

Finney a absolvit Royal Academy of Dramatic Art in 1955, ulterior fiind elevul lui Laurence Olivier. El a aparut prima data alaturi de Olivier in "The Entertainer" (1960), in regia lui Richardson, cu care a colaborat si in teatru. 

Alte filme in care a jucat sunt: "Gumshoe" (1971), de Stephen Frears, "Wolfen" (1981), "Looker" (1981), "Shoot the Moon" (1982), "Rich in Love" (1992), "The Browning Version" (1994), "A Man of No Importance" (1994), "Breakfast of Champions" (1999), "Traffic" (2000)," Big Fish" (2003), "A Good Year" (2006), de Ridley Scott, si in ultimul film al lui Lumet, "Before the Devil Knows You're Dead" (2007).

In televiziune, a intrat in pielea unor personaje ofertante, jucand rolul titular din serialul CBS "Pope John Paul II" (1984), apoi in miniseria BBC din 1990 "the Green Man". 

In 1977, Finney a inregistrat un album de balade folk lansat de Motown, viata sa fiind sursa de inspiratie pentru un alt artist faimos nascut la Manchester, cantaretul Morrissey. 

Finney a fost casatorit cu actrita britanica Jane Wentham din 1957 pana in 1961, cu actrita franceza Anouk Aimee – intre anii 1970 si 1978, si cu Penelope Delmage, agent de turism, pana in 2006. 

Are un fiu, operatorul Simon Finney. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img