joi, 18 aprilie, 2024

Donald Trump: Coreea de Nord a distrus ”patru situri de testări” balistice

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Nord a distrus ''patru situri de testări'' balistice, confirmând astfel încălzirea relaţiilor sale cu SUA după întâlnirea istorică de săptămâna trecută între Donald Trump şi Kim Jong Un, a anunţat preşedintele american joi seara, informează AFP şi Reuters.

"Relaţia noastră este foarte bună. Ei au încetat să lanseze rachete, inclusiv rachete balistice", a declarat Trump în cadrul unei reuniuni a cabinetului său.

"Ei au distrus deja unul din marile lor situri de testări. De fapt, sunt mai degrabă patru mari situri de testări care au fost distruse", a adăugat el.

"Aceasta va fi o denuclearizare totală, ea a început deja", a concluzionat Donald Trump.

După o întâlnire istorică între cei doi lideri la 12 iunie în Singapore, Kim Jong Un s-a angajat în favoarea unei "denuclearizări complete a Peninsulei Coreene".

SUA au anunţat apoi că principalele lor manevre militare comune cu Coreea de Sud sunt de acum "suspendate pe termen nedefinit". Măsura a fost salutată de Coreea de Nord, care cere de mult timp încheierea acestor exerciţii pe care ea le consideră drept o repetiţie a unei invazii generale pe teritoriul său.

În aprilie 2018, Phenianul proclamase sfârşitul testelor sale nucleare şi închiderea centrului său de testare atomică, care "şi-a îndeplinit misiunea", potrivit lui Kim.

"Şi înţeleg că ei deja au restituit – sau sunt pe cale să o facă – rămăşiţele marilor noştri eroi care au murit în Coreea de Nord în timpul războiului", a mai spus joi preşedintele american.

La începutul săptămânii, un responsabil american a anunţat pentru AFP că restituirea unui prim grup de rămăşiţe ale soldaţilor amercani morţi în timpul Războiului Coreei "ar putea să se facă în zilele următoare", aşa cum s-a convenit în acordul încheiat între Washington şi Phenian. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img