joi, 25 aprilie, 2024

Douasprezece reguli pentru alimentatia noastra

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii germani in nutritie au trecut in revista sute de studii realizate in decursul anilor si au extras din ele o suma de cunostinte fundamentate stiintific despre hrana sanatoasa. Iata care sunt con­cluziile lor. 

1. Hraniti-va cu mancare adevarata. Prima si cea mai importanta dintre reguli suna astfel: alegeti, pe cat posibil, alimente neprelu­cra­te. Adica pe acelea care nu vi se prezinta insotite de o lista de ingrediente. De exemplu, leguminoa­sele, toate felurile de legume si fructe, nucile, se­mintele si verdeturile – prin urmare, ceea ce se poate numi mancare adevarata. Sa adaugam si une­le produse care, desi prelucrate, sunt totusi sana­toase, cum ar fi cerealele integrale, fulgii de ovaz, iaurtul, uleiul de masline, ceaiul si cafeaua. Am putea propune si o completare la aceasta regula: intrati mai des in bucatarie si preparati-va man­carurile cu mana dvs.

2. Cresteti ponderea vegetalelor. A doua regula importanta: consumati mai multe alimente vegetale si mai putine din cele de origine animala. A restrange locul carnii in meniu nu este o dovada de saracie, ci de intelepciune. Practic, toate vegetalele in forma lor naturala constituie o hrana foarte sanatoasa (deci nu chipsuri sau pufu­leti, nu faina alba sau zahar). Cu exceptia cartofilor si a orezului, ele nici nu sunt supuse unor restrictii cantitative.

3. Optati pentru peste, si nu pentru carne. Datorita continutului de acizi grasi Omega-3 si a proteinelor de ca­li­tate, pestele gras este cel mai sana­tos. Ne referim la so­mon, hering, ton, scrum­­­bii, dar si la fructele de mare – bine­inteles, nu si in varianta prajita. Ar fi indicat sa mancati peste o data sau de doua ori pe saptamana. Nu mai mult decat o data sau de doua ori pe luna pu­teti pune pe masa carne alba: pui sau curcan, cres­cuti in conditii ecolo­gice. Carnea rosie de porc, vita sau vanat ar trebui consumata doar de cateva ori pe an, intr-o forma cat mai putin prelucrata. Hotdo­gii, salamul si carnatii: niciodata.

4. Reduceti zaharul la minimum si evitati gustarile procesate. A reduce la minimum nu in­seam­na a elimina complet. Evitati chipsu­rile, bis­cuitii si mancarurile gata prepa­rate deoarece contin, pe langa o cantitate apreciabila de zahar, si grasimi trans, care va pun in pe­ricol sanatatea. Varza rosie ori sfecla rosie la borcan au si ele un adaos de zahar, dar cu toate aces­tea, sunt o alegere buna. Exista si alimente ce contin zahar in mod natural, de exemplu germenii de grau, totusi, ei sunt extrem de sanatosi, fiindca aici zaharul "vine la pachet" cu proteine, fibre si vitamine.

5. Iaurt – da, branza – ok, lapte – asa si asa. Chestiunea esentiala nu este sa decideti intre lactatele integrale ori smantanite, ci intre produsele fermentate sau nefermentate. Alegeti alimentele fermentate. Iaurtul si kefirul sunt benefice tocmai datorita bacteriilor lactice, branza este si ea in regula, indiferent daca provine din lapte de vaca, oaie sau capra. insa laptele dulce pare sa fie mai putin recomandabil pentru adulti – nu beti, in niciun caz, mai mult de doua pa­hare pe zi.

6. Nu va temeti de grasimi. Grasimea in sine nu ingrasa. in special supra­ponderalii cu rezistenta la insulina au de profitat de pe urma consumului de grasimi sanatoa­se, respec­tiv de acizi grasi mono- si polinesaturati. Mancati in fiecare zi cate doi pumni de nuci, de ase­menea, seminte de in si chia. Gatiti adesea pes­te, delectati-va cu un avocado si folositi frecvent uleiul de masline.

7. Dieta Low Carb poate fi de ajutor contra greutatii excedentare. Dieta cu un nivel scazut al carbohidratilor se do­vedeste deseori eficienta in reducerea greutatii cor­porale. Se renunta la "bombele" de carbohidrati, cum sunt painea alba, cartofii si orezul, acestea fiind inlocuite cu leguminoase. Sucurile de fructe sunt tabu, este de preferat ca fructele sa fie man­cate intregi.

8. Folositi efectul proteinelor. Convingerea ca toate caloriile ingerate sunt iden­tice este falsa. Caloriile provenite din proteine sa­tu­ra mai bine decat cele din carbohidrati si gra­simi. Iar cine se satura mai repede si pentru mai mult timp va manca mai putin. Asadar, daca doriti sa dati jos niste kilo­grame, ar trebui sa mizati pe su­­pli­mentarea proteinelor: iaurt, branza de vaci, pes­te, leguminoase si nuci. in ce priveste ouale, cu­van­tul de or­dine este: maximum unul pe zi.

9. Practicati postul intermitent. Nu numai ce mancam este im­por­tant, ci si cand. Organismul valo­rifica diferit caloriile, in functie de momen­tul din zi cand a avut loc aportul de nutrienti. De aceea, o me­toda simpla de a va mentine supli ar putea fi aceea de a manca doar de doua ori, in limita anumitor intervale de timp, de pilda intre ore­le 8 si 20 sau 9 si 19.

10. Omega-3 sporeste senzatia de satietate. Supraponderalitatea provoaca in­fla­matii in hi­potalamus, acea zona a creierului care este res­pon­sabila pentru reglarea senzatiei de satie­tate. in con­secinta, suntem mereu flamanzi. Acizii grasi Ome­ga-3, semintele de in si chia, uleiul de rapita si pes­tele ne dau posibilitatea sa ne simtim din nou satui.

11. Uitati de tabletele cu vitamine. Organismul nu agreeaza substantele izolate, ci prefera cocteilurile de nutrienti, asa cum se gasesc ele in alimentele aflate in starea lor naturala. De aceea, carentele se compenseaza mai bine cu o alimentatie echilibrata decat prin administrarea de suplimente. insa si aceasta recomandare admite unele exceptii: vitamina D, in lunile de iarna, vita­mina B12 pentru vegetarieni si vegani.

12. Mancati cu placere. Savurarea mancarii si sanatatea nu se exclud reciproc. insa renuntarea la fast-food va va rasplati cu un plus de vitalitate, ajutandu-va sa va simtiti excelent in pielea dvs. La urma urmei, fiecare tre­buie sa-si gaseasca propria cale pentru a ajunge la o stare de bine – fara norme prestabilite. sursa: formula-as.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img