vineri, 29 martie, 2024

Drama unei mari actrite romance, ajunse la 77 de ani. Dupa ce sotul i-a murit, fiul sau s-a calugarit

Distribuie:

Publicat:

Viata celebrei actrite Valeria Seciu este demna de scenariul unui roman. La 77 de ani, artista isi duce batranetile singura, dupa ce sotul ei, actorul Octavian Cotescu, s-a stins din viata, iar unicul lor fiu, Alexandru, a parasit casa parinteasca pentru a imbraca hainele monahale.

Valeria a fost o actrita cu o frumusete aparte si cu un talent pe care l-au apreciat enorm iubitorii de teatru si film si care i-a fost incununat cu premii importante.

Premiul Gopo pentru cea mai buna actrita in rol secundar, Premiul Uniter pentru intreaga cariera sau Premiul FNT sunt doar cateva trofee din palmaresul Valeriei Seciu, indragita din piesele ”Livada de visini” sau ”Regele Lear”. Dar astazi, la cei 77 de ani ai doamnei scenei romanesti, trofeele si titulaturile nu ii alina cu nimic dorul de sotul ei, celebrul Octavian Cotescu, care a incetat din viata in urma cu 32 de ani, si nici de fiul sau, Alexandru, in varsta de 49 de ani.

Craciunul, Pastele sau aniversarile sunt momente care-i starnesc lacrimile si nostalgia. Pe unicul sau baiat il vede destul de rar si asta pentru ca dupa moartea tatalui care l-a marcat profund, Alexandru Cotescu (n.r.- avea 17 ani cand tatal sau s-a stins) a ales calea ortodoxiei. A absolvit doua facultati, una tehnica, apoi Teologia, si a hotarat sa-si dedice viata slavindu-l pe Dumnezeu.

In anul 2000, tanarul a plecat la Sfantul Munte Athos, mai precis la Manastirea Vatopedu din Grecia, si a imbracat hainele calugaresti numindu-se Parintele Daniil. ”Am aflat ca viata, in calugarie, nu-i asa cum mi-o inchipuiam inainte. In rest, cautam toti sa devenim mai smeriti decat suntem”, spunea acesta, intr-un interviu.

Alexandru a muncit foarte mult la traducerea unei importante carti monahale, “Ederghetinos”, un volum de texte liturgice, aparut in jurul anilor 1700, in Grecia. Acesta a fost ucenicul Staretului Efrem, unul dintre cei mai mari lider spirituali ai ortodoxiei. Cu trecerea timpului, Valeria s-a resemnat cu ideea ca-si va vedea fiul tot mai rar.

“El m-a pregatit ca va pleca acolo. Tinerii monahi sunt obligati sa-si anunte parintii de alegerea facuta, sa-i lase linistiti”, spunea Valeria Seciu intr-un interviu.

In 2014, mama Parintelui Daniil a renuntat cu totul la cariera actoriceasca. In ultimele interviuri, ea povestea cu nostalgie despre marea sa dragoste, Octavian Cotescu, care i-a fost profesor la Actorie: „Pana la 10 ani mergeam foarte des la Teatrul Bulandra. Acolo l-am vazut prima oara pe Octav. Ne-am cunoscut intr-un mod foarte romantic. Eu eram studenta, indragostita moarta de profesorul ei. Dar si profesorul o iubea pe studenta. Insa legatura s-a realizat abia dupa absolvire. Era delicat, prevenitor, educat, extrem de bun. Si cu mult umor”, spunea ea, pentru lumeacredintei.com.

Fanii au putut-o admira pentru ultima data in filmul ”Roxanne”, in 2013, unde a jucat alaturi de Serban Pavlu. In iulie 2015, ea a fost rasplatita, pentru intreaga activitate, cu o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img