sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Drama unui tata care a schimbat legea in Serbia

Distribuie:

Publicat:

O tanara a fost rapita, abuzata sexual si ucisa in anul 2014 in Serbia. Tatal ei a luptat pana a reusit sa schimbe legea in Serbia, in ciuda opozitiei Consiliului European.

Noua lege, care a fost adoptata in urma cu cateva zile de Parlamentul de la Belgrad, poarta numele fiicei lui Igor Juric, Tijana.

Codul penal din Serbia a fost modificat si acum prevede pedeapsa cu inchisoarea pe viata fara posibilitatea eliberarii conditionate pentru infractiuni deosebit de grave precum violul sau crima atunci cand victimele sunt copii sau femei insarcinate.

Noua lege este rezultatul unei campanii duse de Igor Juric, un sarb a carui fiica a fost victima unui criminal care a rapit-o, violat-o si apoi a ucis-o.

Initiativa legislativa a barbatului a fost sprijinita de peste 160.000 de persoane, printre care si numerosi parlamentari.

La inceputul acestei luni, Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului European, a cerut Belgradului sa nu votemze amendamentul lui Juric deoarece regulile europene in domeniu cer ca o condamnare pe viata sa includa si posibilitatea eliberarii conditionate.

Povestea Tijanei, fata care a schimbat legea

Tijana Juric avea doar 15 ani atunci cand a fost rapita si ucisa. Adolescenta locuia cu familia ei in Subotica, Vojvodina din Serbia.

Data de 25 iulie 2014 avea sa fie una fatidica pentru tanara Tijana. Fata a mers in satul Bajmok, la bunici, unde obisnuia sa isi petreaca vacanta de vara alaturi de prietenii sai.

In seara de 25 iulie, Tijana a fost rapita, la miezul noptii, in timp ce se afla pe o strada din sat.

13 zile mai tarziu, Dragan Djuric, in varsta de 34 de ani, a fost arestat si a recunoscut ca a rapit-o, violat-o si apoi a ucis-o in masina sa. Trupul neinsufletit al Tijanei a fost gasit ingropat la marginea unei paduri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img