Carnea, legumele sau fructele sunt doar cateva din alimentele cel mai des congelate pentru a putea fi pastrate timp indelungat. Dincolo de aspectul neschimbat, calitatea acestora sufera modificari atunci cand timpul de pastrare nu este respectat in functie de categoria produsului, punand sanatatea in pericol.
Internetul este plin de ghiduri care ne spun cat de mult timp pot fi pastrare alimentele in congelator. Acestea sugereaza ca, de exemplu, pieptul de pui poate rezista inghetat pana la noua luni, in timp ce branza dureaza doar pana la sase luni, scrie huffingtonpost.com. Potrivit USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) aceste ghiduri nu se refera deloc la siguranta sanatatii.
„Aspectul alimentelor inghetate va fi intotdeauna in siguranta, insa calitatea sufera in urma depozitarii indelungate“, spun specialistii. „Inghetarea mentine alimentele in siguranta prin incetinirea miscarii moleculelor, determinand microbii sa intre intr-un stadiu inactiv. Inghetarea pastreaza hrana pentru perioade lungi de timp, deoarece previne cresterea microorganismelor care provoaca atat alterari alimentare, cat si afectiuni alimentare. Inghetarea, de asemenea, inactiveaza orice bacterii, drojdii si forme care se gasesc in alimente“, explica speciaistii. Care este timpul maxim in care alimentele isi pastreaza calitatea dupa congelare:
Mezeluri: 1-2 luni
Oua: o luna
Carne de pasare: 2-3 luni
Carne rosie: 4-12 luni
Supe: 2-3 luni
Peste: 2-6 luni
Unt: 6-9 luni
Margarina: 12 luni
Branza: 1-6 luni
Iaurt: 1-2 luni
Pizza: 1-2 luni
Verdeturi: 12 luni
Prajituri: 7-8 luni
Citrice: 3 luni
Fructe: 9-12 luni
Legume: 8-12 luni
Nuci: 3 luni
Lapte: 3-6 luni
Suc natural: 6 luni
sursa: adevarul.ro