sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dupa cat timp ne pun in pericol sanatatea alimentele congelate

Distribuie:

Publicat:

Carnea, legumele sau fructele sunt doar cateva din alimentele cel mai des congelate pentru a putea fi pastrate timp indelungat. Dincolo de aspectul neschimbat, calitatea acestora sufera modificari atunci cand timpul de pastrare nu este respectat in functie de categoria produsului, punand sanatatea in pericol.

Internetul este plin de ghiduri care ne spun cat de mult timp pot fi pastrare alimentele in congelator. Acestea sugereaza ca, de exemplu, pieptul de pui poate rezista inghetat pana la noua luni, in timp ce branza dureaza doar pana la sase luni, scrie huffingtonpost.com.  Potrivit USDA (Departamentul Agriculturii al Statelor Unite ale Americii) aceste ghiduri nu se refera deloc la siguranta sanatatii. 

„Aspectul alimentelor inghetate va fi intotdeauna in siguranta, insa calitatea sufera in urma depozitarii indelungate“, spun specialistii.  „Inghetarea mentine alimentele in siguranta prin incetinirea miscarii moleculelor, determinand microbii sa intre intr-un stadiu inactiv. Inghetarea pastreaza hrana pentru perioade lungi de timp, deoarece previne cresterea microorganismelor care provoaca atat alterari alimentare, cat si afectiuni alimentare. Inghetarea, de asemenea, inactiveaza orice bacterii, drojdii si forme care se gasesc in alimente“, explica speciaistii. Care este timpul maxim in care alimentele isi pastreaza calitatea dupa congelare:  

Mezeluri: 1-2 luni

Oua: o luna 

Carne de pasare: 2-3 luni 

Carne rosie: 4-12 luni 

Supe: 2-3 luni 

Peste: 2-6 luni 

Unt: 6-9 luni 

Margarina: 12 luni 

Branza: 1-6 luni 

Iaurt: 1-2 luni 

Pizza: 1-2 luni 

Verdeturi: 12 luni 

Prajituri: 7-8 luni 

Citrice: 3 luni 

Fructe: 9-12 luni 

Legume: 8-12 luni 

Nuci: 3 luni 

Lapte: 3-6 luni 

Suc natural: 6 luni

sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img