vineri, 19 aprilie, 2024

Economia zonei euro da semne de redresare

Distribuie:

Publicat:

Ritmul de crestere a activitatii economice in zona euro a accelerat in iulie, deoarece companiile nu s-au lasat influentate de criza din Grecia, transmite Reuters.

O redresare solida a zonei euro ar fi o veste buna pentru Banca Centrala Europeana, care a demarat in martie mult asteptatul program de relaxare cantitativa, in valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit sa stimuleze economia si sa evite riscul unei spirale deflationiste.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, s-a situat in iulie la 53,9 puncte, de la 54,02 puncte luna precedenta, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Analistii se asteptau la un avans de pana la 53,7 de puncte. Un indicator PMI de peste 50 de puncte indica o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.

Indicatorul PMI arata ca, in trimestru trei din 2015, PIB-ul zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4%. Estimarea Markit de 0,3% este usor sub cea de 0,5% a analistilor intervievati de Reuters luna trecuta.

”Zona euro a demonstrat ca in iulie nu a fost afectata de turbulentele din Grecia”, a declarat Chris Williamson, economist al Markit.

Conform prognozei revizuite a BCE, in 2015 economia zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 1,5%, fata de o expansiune de 1% estimata anterior, reflectand impactul favorabil al scaderii pretului la titei si al deprecierii euro. De asemenea, decizia Bancii Centrale Europene de a lansa masuri de relaxare cantitativa (QE) in valoare de 1.100 de miliarde de euro a imbunatatit increderea companiilor.

Analistii considera ca programul BCE de relaxare cantitativa si declinul pretului titeiului vor stimula economia zonei euro, in acest an.

AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img