sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Efectele carentei de magneziu

Distribuie:

Publicat:

Este foarte adevarat ca in cazurile in care exista reale deficiente ale unor minerale sau vitamine, cauzate de alimentatia sau de absorbtia necorespunzatoare, un simplu supliment poate face diferenta intre sanatate si boala.

Printre mineralele la care se recurge de obicei, in astfel de cazuri, se numara magneziul. Magneziul este intr-adevar important pentru organism, el gasindu-se la nivelul osos, combinat cu calciul si fosforul, in proportie de 70%, iar restul de 30% aflandu-se in tesuturile moi si in fluidele organismului, spune nutritionistul Camelia Olteanu pentru ziare.com.

Rolul sau este de a asigura functionarea sistemului nervos si muscular, ritmul cardiac constant, rezistenta sistemului osos, favorizarea presiunii normale a sangelui, metabolismului energetic al organismului, participarea la sinteza proteinelor.
In general, alimentatia moderna, bazata pe consum exagerat de carne, produse lactate, fructe putine si saraca in legume si cereale integrale va conduce la un aport insuficient.

De ce sunt periculoase dietele cu foarte putine calorii
Aceasta situatie va genera multe probleme, printre care: deficit de crestere, astenie, slabiciune musculara progresiva, hiperexcitabilitate neuromusculara, contracturi si spasme musculare, anorexie, greturi, varsaturi, hipocalcemie, hipopotasemie, retentie sodica, aritmii cardiace, tahicardie, insomnie. In cazuri severe este afectata formarea osoasa, in cazul tinerilor, si osteoporoza, la varstnici.

Situatiile clinice in care se pot pierde cantitati considerabile de magneziu sunt: afectiunile gastrointestinale (diaree prelungita, varsaturi, malabsorbtie intestinala) si malnutritia, inclusiv cea cauzata de consumul exagerat de alcool.

Este necesar sa se acorde atentie si excesului de magneziu, urmare a consumului arbitrar de suplimente alimentare, laxative si antiacide, deoarece dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, greturi, varsaturi, confuzie, paralizie, coma (mai ales la pacientii cu insuficienta renala, la care nu se indica suplimentele cu magneziu).

Toxicitatea cu magneziu se intalneste la muncitorii care lucreaza in topitorii si inhaleaza pulberi cu continut mare de magneziu. Ratia zilnica recomandata de magneziu este de 270 mg in cazul femeilor si 300 mg pentru barbati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img