joi, 28 martie, 2024

Elena Udrea, fata in fata cu magistratii de la ICCJ

Distribuie:

Publicat:

Inalta Curte de Casatie si Justitie dezbate, luni, un nou termen in dosarul "Gala Bute" in care fostul ministru Elena Udrea a fost condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare, sentinta nefiind definitiva, informeaza agerpres.ro. Avocatii acesteia au cerut amanarea procesului, in urma cu doua saptamani, pe motiv ca nu au luat la cunostinta de motivele de apel depuse de DNA. Magistratii au fost de acord. 

Tot atunci, Ana Maria Topoliceanu a anuntat ca isi retrage apelul, acceptand practic sa ramana cu cei 3 ani cu suspendare primiti la instanta de fond.  De asemenea, avocatul lui Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a cerut audierea fostului premier Emil Boc. Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, pe 29 martie, la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Gala Bute", sentinta nefiind definitiva. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mita, patru ani pentru aceeasi infractiune si o pedeapsa de sase ani tot pentru luare de mita, precum si sase ani pentru abuz in serviciu. Ea a fost achitata pentru folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmand ca ea sa execute pedeapsa cea mai mare – de sase ani. 

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare. 

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane euro despagubiri. Ea ar trebui sa achite suma de 8.116.800 lei cu titlu de despagubiri civile catre Autoritatea Nationala pentru Turism, dar si sumele de 695.367 lei si 296.076 lei, precum si sa restituie echivalentul in lei la cursul BNR de la data platii a sumei de 600.000 euro catre martorul Corin Boian si a sumei de 300.000 euro catre martorul Adrian Gardean.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei de Box, condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL) catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei. 

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata il conducea.  Anchetatorii spun ca sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizatia Bucuresti a PDL si Rudel Obreja).  Fostul ministru al Dezvoltarii mai este acuzat ca a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile, cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la 'Gala Bute', prejudiciind bugetul institutiei si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img