vineri, 29 martie, 2024

Episcopul Husilor: „Dumnezeu iti poate evalua cel mai bine credinta, El vede adancul sufletului tau, trairile tale interioare!”

Distribuie:

Publicat:

In Duminica a VI-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit slujba de sfintire a bisericii cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae” din Parohia Suletea, Protopopiatul Husi.

Dupa slujba de sfintire a fost savarsita Sfanta Liturghie, pe o scena amenajata langa biserica. Alaturi de Parintele Episcop Ignatie, din soborul slujitorilor au facut parte parintele Marius–Catalin Antohi, protopop al Protopopiatului Husi, parintele Vasile Laiu, protopop al Protopopiatului Barlad, precum si numerosi preoti din parohiile invecinate. In ciuda vremii nefavorabile, numerosi credinciosi au tinut sa participe la acest eveniment unic in comunitatea lor.

Raspunsurile la strana au fost date de corul preotesc „Dignus est”.

In omilia rostita dupa citirea pericopei evanghelice, Ierarhul Husilor a vorbit celor prezenti despre criteriul real al evaluarii credintei in Dumnezeu:

„Credinta este foarte greu sa o vezi in sufletul omului. Dumnezeu insa ne poate evalua cel mai bine din punct de vedere spiritual. Noi avem tendinta, atunci cand vorbim despre noi insine, cand ne autocalificam din punct de vedere spiritual, de a plusa intotdeauna. Cu cat un om vorbeste mai mult despre faptul ca el este credincios, si vrea sa ii convinga pe cei din jur ca este credincios, sa va puneti intrebari asupra sinceritatii lui! (…)

Omul credincios niciodata nu vorbeste despre credinta sa, credinta sa este cea care se vede. Nu este nevoie sa o verbalizezi, nu e nevoie sa te lauzi cu credinta ta!

Noi intotdeauna ne supraevaluam! Cel care ne vede cel mai bine este Dumnezeu. Oricat ne-am lauda, oricat am parea noi mai evlaviosi, El vede adancul sufletului tau, cum iti traiesti tu credinta, care sunt trairile tale interioare, care sunt intentiile tale cand te apropii de Dumnezeu. Daca vom avea toate acestea in minte, atunci nu-l vom judeca pe aproapele nostru, pe cel care nu este conform grilei noastre de evaluare.

Dumnezeu nu are nevoie de evlavie falsa, de ipocrizie, de superficialitate, El are nevoie de sinceritate.  Iti dai seama de falsitatea credintei cuiva atunci cand vrea sa te convinga prin cuvinte de ceea ce nu are in el.”

Dupa Sfanta Liturghie, Parintele Episcop Ignatie a oferit mai multe distinctii de vrednicie celor care s-au remarcat in mod deosebit in restaurarea sfantului lacas, iar preotul paroh Aurel Zlat a fost hirotesit iconom stavrofor.

De asemenea, Preasfintia Sa a sfintit Monumentul inchinat eroilor din comuna Suletea, cazuti in Razboiul pentru Independenta si in cele doua Razboaie Mondiale, apoi a depus o coroana de flori in cinstea acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img