vineri, 26 aprilie, 2024

Episcopul Husilor : „Piratii” spirituali progresisti si „ambarcatiunile” ideologice recente

Distribuie:

Publicat:

In cadrul predicii de duminica, 18 august 2019, in care a explicat pasajul evanghelic al „Potolirii furtunii de pe mare” (Matei 14, 22-34), Parintele Episcop Ignatie a atras atentia asupra asaltului ideologic la care sunt supusi cei ce isi asuma valorile crestine. Ierarhul Husilor i-a numit „pirati spirituali progresisti” pe cei care pun sub semnul discreditarii  invatatura Bisericii si propun, sub masca tolerantei, „valori” total straine si discutabile din punctul de vedere al demnitatii umane:

„Evanghelia – cea a umblarii pe mare a lui Iisus si cea despre potolirea furtunii –  ne transpune intr-o realitate cu care ne confruntam fiecare dintre noi. Sunt nenumarate momentele din viata noastra in care credem ca este cazul sa capitulam, sa renuntam la lupta. Vicisitudinile vietii sunt atat de puternice, incat ajungem la concluzia launtrica ca totul este in zadar. Ca se scufunda corabia vietii noastre.

Viata insasi, in curgerea ei, ni se prezinta ca fiind puternic invalurata. Ca fiind aidoma lui Petru, care simtea ca viata ii va fi inghitita de valurile marii.

Corabia, in care erau Apostolii, este simbolul Bisericii. Hristos este Conducatorul care dirjeaza corabia Bisericii prin valurile naprasnice, unele mai agresive, mai impetuase decat altele, ale istoriei si ale vietii.

Sunt unii care isi propun sa inunde viata noastra, sa ne inece, venind in proximitatea noastra cu tot felul de „ambarcatiuni” si comportandu-se ca niste „pirati”, care vor sa ne smulga din corabia spirituala, adica din Biserica. Hristos intotdeauna ne transmite acest mesaj: sa indraznim si sa nu ne temem!

Din nefericire, nu reusim sa ne asumam acest indemn al lui Hristos. Ne gandim chiar noi, slujitorii Bisericii si credinciosii, cei atasati de valorile Evangheliei, ca vor veni vremuri de prigoana, vremuri in care vom fi dispretuiti, denigrati pentru ca suntem crestini, pentru ca am indraznit sa credem in Hristos si sa propovaduim valorile care decurg din Evanghelie, din Traditia Bisericii noastre.

Unii clameaza – si chiar sunt convinsi –  ca noi deja am naufragiat. Deja ne pierdem si ne inecam ca Biserica, ca mesaj, ca existente purtatoare de valori crestine. Mai mult, unii, in spiritul progresismului „tolerant”, cred ca exista o sinonimie intre crestin si cretin.

Se inseala! Chiar daca ei vor sa ne „salveze” de multe lucruri, poate chiar de noi insine, nu vor reusi, pentru ca numai Hristos ne poate salva de orice fel de iminenta a vreunui pericol care sa ne smulga din corabia Bisericii.

Sunt destule „ambarcatiuni ideologice”, unele mai perfide decat altele, care incearca sa ne destabilizeze. Destui „pirati spirituali progresisti”, care devin suporteri a tot ceea ce considera ei ca tine de „diversitate”.

Sub tutela tolerantei, ei se dovedesc cei mai intoleranti. Sunt foarte ostili Bisericii si manipuleaza grosolan.

Este suficient sa aruncati o ocheada pe conturile de Facebook ale apostolilor tolerantei si diversitatii  si veti constata, cum se spune, de departe, cata incongruenta este intre ceea ce spun pe sticla (la TV) si ceea ce scriu pe retelele de socializare. Daca ar sta in putinta lor, ne-ar pune pe un faras si ne-ar arunca voios la cosul de gunoi al istoriei.

Oricate „ambarcatiuni” ar veni si oricati „pirati spirituali progresisti”  ne-ar invada, nu vor reusi sa ne arunce in marea diversitatii totalitare, pentru ca noi luam aminte si credem in cuvantul lui Hristos, Care ne spune: „Indrazniti, nu va temeti!” Nu va temeti de niciun fel de cantec de sirena, de niciun fel de ideologie care vrea sa va extirpe din matca valorilor crestine.

Hristos ne incredinteaza pe fiecare dintre noi, cei ce suntem parte din corabia Bisericii Sale, ca oricine ar veni sa ne distraga, orice fel de „ambarcatiune”, oricati „pirati” ar veni sa ne convinga si sa ne transmita ca este mult mai bine sa iesim din aceasta corabie si sa ne punem pe o ambarcatiune firava si falsa, care tine numai de efemeritatea lumii acesteia, de interesele antropologice imorale ale unei minoritati,  sa nu ne temem!

Sa nu ne gandim la valurile, adica ambarcatiunile si piratii recenti,  care fac zgomot perpetuu in corabia vietii noastre si care vor cu toata obstinatia sa ne clatine echilibrul sufletesc, asezarea interioara si stabilitatea valorilor crestine, ci sa ne tinem de indemnul dat si sa avem ochii atintiti spre El.

Sa avem incredere in cuvantul Domnului si sa nu ne lasam „vrajiti” de cei care ne propun atatea retete de a ne „salva”, chiar si de noi insine si de altii. Nu avem nevoie de asemenea „ambarcatiuni” si de asemenea „pirati”. Avem corabia noastra, Biserica. Avem Traditia si valorile noastre evanghelice, care ne dau stabilitate  si o stare de asezare launtrica atat la nivel personal cat si la nivel de popor, de natie”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img