vineri, 29 martie, 2024

Este adevarat ca copiii sunt mai putin vulnerabili la coronavirus?

Distribuie:

Publicat:

Copiii sunt mai feriti de coronavirus? Răspândirea agentului patogen SARS-CoV-2, care provoacă boala respiratorie COVID-19, a pus omenirea in genunchi.

Severitatea bolii

La adulți, COVID-19 este puternic legat de febră și tuse persistentă, dar poate dura până la cinci zile pentru ca aceste simptome să devină evidente. Există mai puține informații cu privire la perioada de incubație pentru copii, dar Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că nu există dovezi care să implice faptul că copiii prezintă un risc mai mare de COVID-19 decât adulții. Au fost confirmate cazuri în rândul bebelușilor și copiilor, dar adulții constituie majoritatea cazurilor înregistrate.

CDC raportează că, deși simptomele pentru adulți și copii sunt aceleași, în general, copiii prezintă o forma mai ușoară în comparație cu adulții. Un studiu publicat în revista Pediatrics a analizat 2.000 de cazuri de COVID-19 confirmate la copii din China.

Cercetătorii au descoperit că 90 la sută dintre cazuri au prezentat forme ușoare, în timp ce doar 6 la sută au continuat să dezvolte afecțiuni mai grave, cum ar fi probleme de respirație și hipoxie, sau niveluri scăzute de oxigen în țesuturile corpului.

Nu se știe încă dacă copiii cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul, diabetul sau bolile cardiovasculare prezintă un risc mai mare de simptome mai severe. Conform CDC, simptomele cele mai frecvent raportate la copii includ:

– simptome asemănătoare gripei, incluzând nasul care curge, tuse și febră

– voma și diareea

Copiii sunt mai feriti de coronavirus? Eficacitatea răspândirii

Deși simptomele mai ușoare sunt mai confortabile pentru copilul afectat, pericolul este că aceștia continuă să se miște și să interacționeze cu ceilalți, în timp ce persoanele cu simptome mai semnificative ar rămâne doar în pat. Aceasta duce la o mai mare răspândire a bolii daca copilul nu este suspectat că a transmis COVID-19.

Știm deja că SARS-CoV-2 poate supraviețui mult timp pe suprafețe. Deoarece obiectivul principal al țărilor afectate este acela de a reduce ritmul imbolnavirilor sau de a „aplana curba”, este important să se reducă expunerea persoanelor infectate, chiar dacă au boli ușoare, pentru a proteja persoanele cele mai vulnerabile din populație.

Copiii care sunt extrem de tactili și mai puțin preocupați decât majoritatea adulților în ceea ce privește ceea ce le merge la gură sau ceea ce ating, reprezintă un pericol de super răspânditori, chiar dacă ei înșiși rămân în mare parte bine.

Copiii sunt mai feriti de coronavirus? Reinfecție viitoare

Deși autoritățile chineze și japoneze din domeniul sănătății au raportat cazuri de pacienți care s-au reinfectat cu COVID-19, alți experți în domeniul sănătății au explicat că, deși este posibil pentru unii oameni să prindă virusul a doua oară, este rar. Majoritatea oamenilor vor avea totusi un răspuns imun sănătos.

Dacă o întreagă școală de copii a transmis COVID-19 și apoi s-a recuperat, poate exista un număr mic al căror răspuns imun nu îi pregătește corespunzător pentru reinfecția cu boala, ceea ce înseamnă că vor suferi aceeași boală. În ciuda acestui fapt, acestia vor fi protejați de imunitatea majorității, deoarece șansele lor de a întâlni agentul patogen devin din nou reduse considerabil, cu mai puțini care se îmbolnăvesc.

Același scenariu explică de ce vaccinările sunt un pas esențial pentru copiii mici, permițându-le să genereze anticorpi într-un mod sigur, astfel încât sistemele lor imunitare să fie pregătite în cazul în care vor întâmpina boala mai târziu, protejând în același timp persoanele imunosupresate din comunitatea lor – cei care nu poate fi vaccinati din cauza bolii, medicamentelor, chimioterapiei etc.

În timp ce copiii, în special cei aflați încă la școală, pot fi mai susceptibili din punct de vedere circumstanțial și comportamental de a face COVID-19 în comparație cu mai mulți adulți germen-fobici, pentru marea majoritate simptomele lor vor fi ușoare.

Este important de menționat, însă, că pentru o minoritate mică acest lucru nu va fi cazul, așa că dacă sunteți un părinte îngrijorat de simptomele copilului dvs., este important să urmați protocoalele COVID-19 din localitatea dvs. pentru a evalua dacă au nevoie de investigații medicale suplimentare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img