vineri, 19 aprilie, 2024

Este un medicament prescris in tratamentul multor boli. Care este pericolul administrarii aspirinei in fiecare zi

Distribuie:

Publicat:

Este ieftina, usor de gasit si, potrivit anumitor studii, un medicament care face miracole. Dar este bine pentru organismul tau sa iei aspirina zilnic?

Din ce in ce mai multe studii arata ca medicamentul previne atacurilor cerebrale, infarctul, anumite tipuri de cancer si chiar si preeclamsia, o afectiune cu care se confrunta gravidele si care consta in valori crescute ale tensiunii tensiunii arteriale.

Mai mult, un studiu recent a descoperit ca acidul salicilic, ingredientul activ din aspirina, blocheaza o proteina care afecteaza celule nervoase, in boli precum Alzheimer si Parkinson.

„Este prea devreme sa afirmam ca aspirina poate proteteja organismul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinsonn sau Huntington”, este de parere Daniel Klessing, professor la Boyce Thompson Institue si Cornell University, sub indrumararea caruia a fost realizat studiul.

„Desi rezultatele studiului nostru ofera mari sperante in ceea ce priveste un posibil tratament pentru bolile neurodenerative, este nevoie de studii aprofundate in acest domeniu”, a adaugat Klessing. In plus, autorul studiului afirma ca un compus derivat din acidul salicilc ar parea a fi mai eficient si sigur decât aspirina.

Cat de sigura este aspirina pentru sanatate?
Intrebarile legate de sigurata se afla de mult timp in centrul dezbaterilor din jurul aspirinei, chiar si in cazul bolilor cardiovasculare. Cel mai ingrijorator efect al aspirinei tine de faptul ca poate cauza sangerari in tractul digestiv superior, specific in stomac si in creier, iar inaintarea in varsta creste acest risc. Este important sa discutati cu un medic despre beneficiile, dar si despre riscurile tratamentului cu aspirina.

Autoritatile sanitare americane recomanda aspirina pentru persoanele de peste 50 de ani pentru a se proteja de bolile cardiovasculare, dar si in cazul cancerului colorectal. Tratamentul este recomandat specific persoanelor cu vârsta cuprinsa intre 50-69 de ani care prezinta un riscuri de minim 10% de a suferi un accident cerebral sau infarct pe o perioada de 10 ani. Dar autoritatile nu recomanda aspirina doar pentru a reduce riscul cancerului colorectal.

“In cazul pacientilor care urmeaza un tratament cu aspirina pentru boli cardiovasculare, preventia impotriva cancerului colorectal este un beneficiu in plus”, a declarat Andrew Chan, gastroenterologist la Spitalul din Massachusetts.
In luna iunie a fost publicat primul studiu care a descoperit ca acidul salicilic poate bloca o proteina care cauzeaza inflamatii corelate cu anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal si mesothelioma, o forma rara de cancer declansata de inhalarea azbestului.

Pericolul consumului mare de aspirina
Persoanele care nu au un istoric al bolilor cardiovasculare sunt in centrul dezbaterii in ceea ce priveste tratamentul preventiv cu aspirina. Desi nenumarate studiile au aratat ca aspirina poate reduce riscul unui al doileaaccident cerebral sau infarct in cazul persoanelor care au suferit de ja unul, dovezile care sa confirme ca aspirina ar putea oferi protectie impotriva unui prim accident vascular sau infarct sunt mai putin concludente.

In mai 2014, Agentia Medicamentului din Statele Unite ale Americii (FDA) a respins cererea Bayer de a adauga pe lista beneficiilor aspirinei prevenirea unui prim accident vascular. Agentia a mentionat ca nu sunt suficiente dovezi pentru a sustine o astfel de actiune.

Aspirina previne bolile de inima prin inlaturarea nodurilor care se formeaza in vasele de sange. Parerile asociatiile medicale sunt impartite in ceea ce priveste folosirea aspirinei in preventia primara. Societatea Cardiovasculara din Canada nu recomanda acest tratament. Aceeasi pozitie este adoptata de Societatea Europeana de Cardiologie. Societatea de Cardiologie din Statele Unite ale Americii recomanda tratamentul cu aspirina doar in cazul in care beneficiile depasesc riscurile.

“Potentialele consecinte ale consumului de aspirina sunt mai grave decât in cazul altor terapii care trateaza bolile cardiovasculare, cum ar fi cazul statinelelor recomandate in diminuarea valorilor colesterolului”, este de parere Salim Virani, cardiolog la Baylor College of Medicine.

Virani este co-autorul unui studiu publicat in 2015 care demonsteaza ca mai mult de 10% dintre pacientii care iau aspirina ca tratament preventiv primar nu prezinta un riscuri suficient de ridicate de a suferi un atac cerebral pentru a justifica tratamentul.

sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img