sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Estimare:8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din padurile Romaniei

Distribuie:

Publicat:

Padurile Romaniei sunt amenintate de taieri ilegale si de administrare deficitara, iar studiile arata ca 8,8 milioane de metri cubi dispar anual, informeaza, joi, un comunicat al Greenpeace.

‘Padurile sunt amenintate de taieri ilegale si de administrarea deficitara realizata in absenta unei strategii nationale de dezvoltare. Studiile oficiale au aratat ca 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din paduri, iar cercetarile Greenpeace au aratat ca doar 0,5 milioane de metri cubi sunt investigate de autoritati si ca, intre 2000 si 2014, s-au degradat peste 360.000 ha de padure’, se arata in document.

Valentin Salageanu, coordonatorul campaniei pentru protejarea padurilor la Greenpeace Romania, a precizat ca datele demonstreaza ca administrarea defectuoasa si coruptia au afectat interesele societatii romanesti.

“Aceste date alarmante demonstreaza ca administrarea defectuoasa si coruptia au afectat interesele intregii societati romanesti – pe de o parte nevalorificand eficient si ecologic padurea, pe de alta parte distrugand un patrimoniu natural inestimabil. Sustinem asadar in continuare ca padurile din Romania trebuie protejate, gestionate durabil, dezvoltate si perpetuate, cu scopul de a intretine si imbunatati multiplele servicii pe care aceasta le ofera’, a precizat Salageanu.

Greenpeace a lansat, joi, viziunea sa pentru viitorul padurilor din Romania, documentul urmand sa fie inaintat autoritatilor competente.

“Avem nevoie de sustinerea cat mai multor oameni pentru ca aceasta viziune sa devina realitate. Doar impreuna putem realiza ceea ce ne-am propus: paduri mai multe, mai bogate in termeni de biodiversitate si mai sanatoase decat avem in prezent. Fiecare dintre noi are o poveste despre padure, o relatie cu ea; pentru noi padurea inseamna lemn, desigur, dar si mult mai mult decat atat: aer, apa curata, casa pentru atatea vietuitoare, delectare si un model de frumusete universal care ne cucereste pe toti’, a mai afirmat coordonatorul campaniei pentru protejarea padurilor la Greenpeace Romania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img