sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Europa ramane dependenta de gazele naturale furnizate de Rusia. Schemele folosite de Gazprom pentru a isi mentine dominanta

Distribuie:

Publicat:

Rusia va pastra Europa agatata de gazele sale naturale in urmatorii ani, folosind rezervele sale imense si costurile scazute de productie din Siberia, pentru a mentine preturi atractive, conform grupului rus Gazprom, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cota de piata a Gazprom se va mentine sau va creste usor, pana in 2025, la aproximativ 35%, deoarece productia scade in UE. Furnizarile catre Asia prin gazoducte vor incepe cel mai devreme in 2019, le-a declarat investitorilor Oleg Aksyutin, membru al conducerii companiei ruse, la o intalnire desfasurata in Singapore.

“Europa a fost si va ramane piata prioritara a Gazprom. Inca nu vedem cine ar putea oferi clientilor europeni gaze naturale la tarife atat de convenabile”, a afirmat la acelasi eveniment Alexander Medvedev, adjunctul directorul general al grupului rus.

Desi piata globala asteapta accelerarea fluxului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Australia si SUA, Gazprom crede ca majoritatea celor care vor cumpara aceste gaze vor fi din Asia si America, asa cum s-a intamplat anul trecut, a explicat Alexander Medvedev.

LNG costa cu aproximativ 30% mai mult decat gazul livrat Europei de Gazprom prin cea mai scumpa ruta, via Ucraina, a precizat Aksyutin.

Preturile Gazprom in Europa, care in 2016 s-au situat la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, s-ar putea redresa anul acesta la 180 — 190 dolari pe mia de metri cubi, comparativ cu 167 de dolari in 2016, a declarat Medvedev.

Si directorul general al grupului rus, Alexei Miller, a anuntat recent ca anul trecut cota de piata a Gazprom pe piata gazelor din Europa s-a majorat cu trei puncte procentuale, ajungand la 34%.

“Am inregistrat o cantitate record de gaze furnizate statelor din afara fostei Uniuni Sovietice. In 2016, cresterea a fost de 12,5%, aproape de 180 miliarde metri cubi de gaz, o performanta record”, a afirmat seful Gazprom.

“Prin urmare, cota de piata a Gazprom pe piata europeana s-a majorat cu 3%, la 34%”, a adaugat Miller.

Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a raportat un profit net de 102,2 miliarde ruble (1,7 miliarde de dolari) pentru perioada iulie-septembrie 2016, peste estimarile analistilor.

Compania controlata de statul rus a beneficiat in trimestrul al treilea 2016 de aprecierea rublei, care i-a permis sa revina dupa pierderile de doua miliarde de ruble inregistrate in perioada similara a lui 2015.

In schimb, cifra de afaceri a Gazprom a scazut cu 3% in ritm anual, pana la 1.257 miliarde de ruble, in trimestrul al treilea 2016, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 21%, pana la 1.140 miliarde ruble.

Pe primele noua luni ale anului trecut, Gazprom a vandut o cantitate de 322,6 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 6,4% mai mult decat in 2015. Majoritatea livrarilor, 160,9 miliarde metri cubi, a vizat Europa si alte piete, singurele care au raportat o crestere a cererii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img