vineri, 29 martie, 2024

EVENIMENTE DE EXCEPȚIE LA MUZEUL BARLADEAN.

Distribuie:

Publicat:

Muzeul Vasile Pârvan Bârlad, la acest început de toamnă,  are deosebita plăcere de a vă invita, la un dublu eveniment. Este vorba de expoziția EX-LIBRIS Constantin Brâncuși parte integrantă a unui program mai amplu care, printre altele, cuprinde și un simpozion internațional. Programul, în integralitatea lui,  se va derula pe parcursul unui deceniu, din 2016 – 2026, aflându-se sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Uniunii Artiștilor Plastici din România, Universității de Arte din București, Universității de Vest din Timișoara și Universității „Ovidius” din Constanța.                                                                                                          Anul 2016 a fost declarat „Anul Constantin Brâncuși” dorindu-se prin acest proiect omagierea  celui care s-a născut în urmă cu 140 de ani (1876), la 19 februarie, în satul gorjan Hobița și a ajuns unul din cei mai mari sculptori ai omenirii. 

Proiectul reunește aproximativ 200 de artiști plastici (graficieni, pictori, sculptori, ceramiști, etc.) din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, dar și scriitori și actori celebri. Echipa organizatorică este formată din prof. univ. dr. Florin Stoiciu, inițiatorul proiectului, și lect. univ. dr. Lelia Rus, lect. univ. dr. Sânziana Romanescu, asist. univ. dr. Răzvan Constantin Caratănase și Gina Costescu. 

  Până la venirea la Bârlad expoziția a fost itinerată și expusă în instituții de cultură din București, Ploiești, Constanța, Tulcea, Drobeta Turnu Severin, Sinaia, Târgoviște, Târgu Jiu, dar  și în muzee din Serbia, Bulgaria, Polonia, Grecia, Turcia, Franța.

 Cel de-al doilea eveniment, la care vă invităm, este o expoziție în care protagoniști vor fi câștigătorii primei ediții a Bienalei N.N Toniza, „Dialogul Artelor„care a avut loc la Bârlad în anul 2016. Așa cum ne-am propus, de la bun început, în anul imediat următor derulării bienalei câștigătorii concursului vor beneficia de întregul nostru sprijin în organizarea unor expoziții personale. Vom avea posibilitate să prezentăm publicului nostru mai multe lucrări ale câștigătorilor, respectiv graficiana Radu Evelina, pictorul Doru Luchian și graficiana Adriana Ropota (secțiunea tinere talente).Cele două evenimente vor fi vernisate duminică 24 septembrie 2017, ora 11.00 la sediul central al muzeului de asit. univ. dr. Răzvan Caratănase și gazda evenimentului prof. Mircea Mamalaucă.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img