joi, 25 aprilie, 2024

EXCLUSIV! Mitropolitul Teofan ar putea lua o DECIZIE ISTORICA! Un iesean CELEBRU face o DEZVALUIRE despre o MARE biserica – GALERIE FOTO

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cei mai activi si implicati ieseni din istoria orasului, hatrul si ingeniosul restaurator Ion Cristea, omul care "imblanzeste" timpul in Turnul Palatului Culturii din oras face dezvaluiri speciale! • La mijloc este vorba de cel mai vechi sistem de ceas amplasat in turnul unei cladiri-monument, din intreaga Romanie • Curios este ca, din cauza indiferentei autoritatilor responsabile, ceasul amplasat in Turnul Bisericii "Sfantul Spridon" nu poate fi restaurat, chiar daca are o valoare speciala • "E un vis al meu sa pot restaura acest frumos ceas si mecanismul sau… Din pacate, nici macar sa facem piese la el, gen roti dintate necesare la mecanism, nu se prea poate in Romania! Totusi, cu sprijinul financiar si interesul autoritatilor, speram sa putem face acest lucru", a marturisit, la BZI LIVE, Cristea

Hatrul si ingeniosul restaurator Ion Cristea, omul care "imblanzeste" timpul in Turnul Palatului Culturii din oras a facut dezvaluiri speciale, la BZI LIVE. In prim-plan este cel mai vechi mecanism pentru un ceas amplasat in turnul unei cladiri-monument, din intreaga Romanie. Din cauza indiferenei autoritatilor responsabile, ceasul amplasat in Turnul Bisericii "Sfantul Spridon" nu poate fi restaurat, chiar daca are o valoare speciala.

 

"E un vis al meu sa pot restaura acest frumos ceas si mecanismul sau… Din pacate, nici macar sa facem piese la el, gen roti dintate necesare la mecanism, nu se prea poate in Romania! Totusi, cu sprijinul financiar si interesul autoritatilor, speram sa putem face acest lucru. Acesta este vechi de peste 180 ani si ar fi ceva spectaculos pentru oras sa fie repus in functiune", a marturisit, la BZI LIVE, Cristea.

Avand in vedere ca edificiul de cult este in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei (MMB), Inaltpresfintitul (IPS) Teofan ar putea lua o decizie ISTORICA pentru demararea procesului de restaurare si reabilitare a mecanismuluI ceasului.

Proiect aprobat de Comisia Zonala a Monumentelor

In acest context, inca din anul 2016, de pe 21 iunie, Directia Judeteana pentru Cultura (DJC) a trimis o adresa cu numarul (nr.) 1.273, catre Parohia "Sfantul Spiridon" Iasi, bulevardul Independentei, nr, 1 privind "Consolidare si restaurare Turn Clopotnita Sf. Spiridon".

In documentul semnat de coordonatorul DJC, ing. Virgil Babii se aratau urmatoarele: "Faza proiectului – consultare, proiectant – ing. Valeriu Eugen, elaborator – SC Emilio SRL, beneficiar – Parohia Sf. Spiridon, Monument istoric, cod: IS-II-m-B-03914.10. Documentatia transmisa înregistrata la DJC Iasi, cu nr. 1.273 din 17.05.2016 cuprinde cerere, certificat de urbanism nr. 3.626 din 16.09.2010, proiect faza DTAC, cuprinzand memoriu, planse. Documentatia propune: Consolidare si restaurare Turn Clopotnita Sf. Spiridon. Documentatia, a fost analizata în sedinta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 5 din 6-7 iunie 2016 si în conformitate cu prevederile art. 26, din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, si va comunicam urmaoarele: refacerea continuitatii zidariei din dreptul fisurilor nu se va realiza cu scoabe din OB, ci prin desfacerea si reteserea zidariei; se va evidentia, prin încercari, existenta sau inexistenta în mortarul zidariei a sarurilor solubile; functie de rezultatele obtinute, referitor la sarurile solubile, injectarile se vor realiza cu un liant adecvat; restul interventiilor vor fi conform propunerilor din proiectul tehnic; proiectul final de consolidare se va prezenta Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr 5".

Citeste si : Toti le privesc si vor sa le atinga! Un singur barbat din Iasi le stie secretele – GALERIE FOTO

Totul se va derula cu avizul Ministerului Culturii

Pe de alta parte, DJC Iasi a aprobat avizul ce tine de reabilitarea edificiului monumental care va demara luna viitoare. Acesta a fost aprobat inca de pe 18 iulie 2017 si a fost transmis inclusiv catre Ministerul Culturii.

Astfel, dupa un an, abia acum s-a decis demararea lucrarilor efective. De precizat ca avizul a fost dat favorabil cu urmatoarele conditii: "elementele decorative vor fi protejate, conservate si restaurate; se va utiliza mortar de var la injectari si tencuieli; se vor prezenta plansele de arhitectura pe care se vor desena consolidarile; toate lucrarile de sapatura necesare realizarii obiectivului se vor efectua în regim de supraveghere arheologica; în cazul nerespectarii conditiilor impuse, prezentul aviz se anuleaza de drept, DJC solicitând anularea autorizatiei de construire si sistarea lucrarilor.

Citeste si : EXCLUSIV! Mitropolitul Teofan a LUAT o decizie ISTORICA! Credinciosii asteapta de jumatate de secol ASTA – IMAGINI IN PREMIERA

Biserica ridicata intre 1747-1752

De precizat ca, in baza datelor oficiale, Biserica "Sfantul Spiridon" are codul, pe lista monumentelor de patrimoniu national, IS-II-m-B-03914.01. Edificiul de cult a fost construit între anii 1747-1752 si prezinta o compozitie asemanatoare bisericii de la Manastirea Frumoasa.

"Se resimt aici influente din stilul neogotic, dar si influente rusesti. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul «Sfântul Spiridon», primul spital din Moldova, ridicat la jumatatea secolului al XVIII-lea. A fost construita cu sprijinul boierului carturar Stefan Bosie, caruia i s-au alaturat apoi hatmanul Vasile Ruset si negustorul Anastasie Lipscanul din Corfu. Turnul clopotnitei a fost construit în anul 1786, in forma culionului de papura pe care-l purta Sfântul Spiridon. Ctitorii au înfiintat si spitalul de pe langa biserica, primul din Iasi, în anul 1757, sub domnia lui Constantin Racovita Voievod, cel care a emis hrisovul în acest scop", se descrie in documentele istorice.

Ceas adus tocmai de la Paris

Interesant este ca, in baza celor reliefate de regretatul trecutolog Ion Mitican, in anul 1786, deasupra portii de acces a Manastirii "Sfântul Spiridon" din Iasi, se ridica un turn de piatra, în locul unui turn din lemn mai vechi.

"La început, turnul-clopotnita era împodobit cu o semiluna, pentru a nu fi atacat de turci. La 1808, semiluna de pe clopotnita a fost înlocuita cu Sfânta Cruce, adaugându-se si pictura Ochiului lui Dumnezeu. În anul 1843 era adus de la Paris un ceas de turn pentru clopotnita bisericii. Despre acesta, George Topârceanu nota: "Cel mai frumos cânt al clopotelor se aude în fiecare duminica si sarbatoare de la «Sfântul Spiridon»".

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img