joi, 28 martie, 2024

EXCLUSIV! Un politician PSD se zbate sa cumpere o bijuterie de monument din Copou. Negocierile sunt secrete

Distribuie:

Publicat:

Casa Ralet, de pe strada cu acelasi nume, se afla in focul unor negocieri • Un politician PSD vrea sa cumpere imobilul, doar dupa ce va fi convins ca investitia merita • Actualul proprietar a incercat in trecut sa obtina aproape 700 mii euro •  "Vreau sa pastrez monumentul asa cum este el. Este o cladire extrem de frumoasa, poate una dintre cele mai frumoase din Iasi. Pentru familia mea am reabilitat inca trei cladiri importante din oras. Daca ajung la o intelegere, ma voi ingriji de aceasta cladire. Asa sa ne ajute Dumnezeu", a declarat Gabriel Surdu • La inceputul saptamanii, monumentul istoric a luat foc in zona acoperisului, incendiul fiind provocat de oamenii strazii • Autoritatile au precizat ca acest incendiu putea fi prevenit daca exista paza

Una dintre cele mai frumoase case din Iasi a devenit obiectul unei tranzactii intre doi oameni de afaceri locali. Actualul proprietar al Casei Ralet, de pe strada cu acelasi nume, vrea sa vanda monumentul, avand negocieri directe cu omul de afaceri Gabriel Surdu, care are si calitatea de consilier local PSD. In cursul acestei saptamani, casa a fost avariata din cauza unui incendiu care a provocat distrugeri de aproape 30.000 lei.

Mai precis, oamenii strazii au ocupat imobilul, au folosit sisteme de incalzire neasigurate care au provocat un incendiu, fiind necesara interventia pompierilor.
Autoritatile au precizat ca se va face o plangere penala pentru distrugerea monumentului istoric. Acestia au mai explicat ca incendiul putea fi evitat daca se asigurau servicii de paza.

Contactat telefonic, Gabriel Surdu a declarat ca se afla intr-un stadiu avansat al negocierilor si ca nu poate oferi prea multe detalii. Exista posibilitatea ca din cauza conditiilor contractuale, intelegerea sa cada intre cele doua parti.

"Inca nu am cumparat. Suntem in negocieri. Am fost si eu acolo dupa incendiu. Am inteles ca oamenii strazii au fost evacuati, dar s-au intors noaptea si au spart. Nu cred ca este vorba de o razbunare. Probabil au adormit. Vreau sa pastrez monumentul asa cum este el. Este o cladire extrem de frumoasa, poate una dintre cele mai frumoase din Iasi. Pentru familia mea am reabilitat inca trei cladiri importante din oras. Daca ajung la o intelegere, ma voi ingriji de aceasta cladire, cu respectarea legii. Asa sa ne ajute Dumnezeu", a spus Gabriel Surdu. Omul de afaceri a refuzat sa ofere detalii despre termenul pe care il are de respectat pana la luarea unei decizii.

S-a cerut transformarea in hotel

Cladirea de pe strada Ralet nr. 4  este construita in secolul al XIX-lea. Stefan Holicov, cel care controleaza societatea Panifcom SA, una dintre cel mai importanate firme de morarit si panificatie, a cumparat cladirea de la mostenitori. La un moment dat, Holicov anuntase ca vrea sa vanda cladirea si terenul cu mai putin de 700.000 euro, dar nu a gasit cumparatori.

Actualul imobil are o suprafata de 800 metri patrati, plus teren de peste 2000 de metri patrati. In trecut, in monumentul mentionat a functionat o sectie a Spitalului de Pneumoftiziologie, unde erau tratati bolnavii de TBC. De mai bine de zece ani, casa nu a mai fost folosita, aflandu-se intr-o stare destul de avansata de degradare.

In conditiile in care investitorul va respecta arhitectura actuala, Casa Ralet va putea deveni unul dintre cele mai frumoase obiective din Copu. Conform ultimelor intentii, Casa Ralet ar urma sa fie introdusa intr-un circuit comercial. Primaria Iasi a emis un certificat de urbanism pentru schimbarea destinatiei cladirii.

"Schimbare destinatie imobil existent in hotel cu restaurant prin mansardare, cladire monument si supraetajare anexa", se arata in certificatul de urbanism aprobat de municipalitate.

Cladire importanta din punct de vedere istoric

Imobilul din Copou a fost construit de Dimitrie Ralet, ce a trait in perioada 1817 – 1858. Fost ministru, dar si prozator, Ralet a fost un personaj important al acelor vremuri. "

Prozator, dramaturg si poet, acesta a fost fiul spatarului Alexandru Ralet din Botosani si al Mariei, fiica bogatului negustor bucovinean, baronul Teodor Mustata. Presedinte al Tribunalului din Botosani (1841), director al Departamentului Dreptatii sub Grigore Alex. Ghica (1849), Ministru al Cultelor si Invatamantului (1854), secretar al Divanului Ad-Hoc (1857), a fost membru marcant al Partidei Nationale in 1848 si apoi al Comitetului Unionist (1856). Ca mai toata generatia sa, Ralet Dimitrie incepe prin a publica versuri, traduceri si imitatii de un romantism melancolic aflat sub semnul tutelar al lui Lamartine. Odata depasit momentul mimetic, el isi valorifica inclinatia spre satira si observatie morala in fabule, in versuri si fiziologii in proza", se arata in documentele de arhiva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img