joi, 28 martie, 2024

Experiment revolutionar: Celule canceroase, transformate in grasime. Nici nu s-au mai inmultit

Distribuie:

Publicat:

Cum ar fi ca celulele canceroase nu doar sa nu se mai inmulteasca, dar sa fie transformate in grasime? Pare un vis frumos, insa chiar asta s-a intamplat in urma unui experimente recent, realizat in Elvetia.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea Basel, din Elvetia, celulele canceroase recoltate de la femei care sufereau de o forma agresiva de cancer mamar au fost injectate soarecilor. Insa sub actiunea a doua medicamente, acestea nu s-au mai inmultit si s-au transformat in tesut adipos, noteaza ziare.com.

Cele doua medicamente sunt rosiglitazon, destinat diabeticilor, si trametinib, administrat pana acum bolnavilor de cancer. Ambele sunt deja aprobate de cele mai inalte foruri din SUA.

Sub actiunea celor doua medicamente, in loc sa se inmulteasca, celulele canceroase s-au transformat in grasime (un proces numit adipogeneza) si nu s-au mai multiplicat, se arata intr-un raport publicat de Cancer Cell si citat de Science Alert.

Nu toate celulele canceroase s-au comportat astfel, dar marea majoritate, da. Iar cele care s-au transformat in grasime nu au mai revenit la forma initiala, a explicat autorul experimentului, Gerhard Christofori, de la universitatea mentionata.

In prezent se studiaza posibilitatea combinarii unui astfel de tratament cu chimioterapia.

Chiar daca experimentul a fost realizat pe soareci, faptul ca s-au folosit celule canceroase recoltate de la oameni este un plus, o garantie ca un astfel de tratament ar putea functiona si la oameni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img