vineri, 29 martie, 2024

Expertii FMI se uita ingrijorati spre Portugalia

Distribuie:

Publicat:

La un an dupa ce a incheiat programul de asistenta financiara, Portugalia continua inca sa fie asfixiata de gradul ridicat de indatorare, absenta locurilor de munca si nivelul imprumuturilor neperformante, releva un recent raport FMI.

Desi au terminat fara incidente programul de bailout de 78 de miliarde, portughezii s-ar putea vedea nevoiti sa recurga la noi reduceri ale cheltuielilor si o noua crestere a taxelor, avertizeaza economistii FMI, conform The Telegraph.

Grad enorm de indatorare

Expertii fondului au cerut guvernului de la Lisabona sa dubleze eforturile facute pentru reducerea poverii datoriei publice si sa se incadreze in limita unui deficit bugetar de maxim 2,7% in acest an.

In total, gradul de indatorare al populatiei, companiilor si autoritatilor din Portugalia a atins 360% din PIB.

In cazul in care guvernul portughez nu va reusi sa reduca cifra cheltuielilor bugetare, deficitul din acest an este asteptat sa ajunga la 3,2%.

Gratie unor circumstante avantajoase, reprezentate de scaderea dramatica de pe piata materiilor prime si de deprecierea monedei unice, economia Portugaliei ar putea inregistra o crestere de 1,65 in acest an, se mai arata in raport.

In balanta cu Grecia

Pe de alta parte, desi evolutia Portugaliei s-a dovedit multumitoare in anii trecuti, riscul rasturnarii de situatie, generat de turbulentele din pietele globale si, mai ales, de criza continua din Grecia, persista inca pentru micul stat iberic.

Dupa patru ani in care s-a conformat cerintelor creditorilor internationali, Portugalia a ajuns la un nivel al datoriei anuale de 127% din PIB, dar “ramane in continuare vulnerabila la orice turbulenta de durata in pietele financiare”, remarca expertii Fondului.

Gradul mare de indatorare este de asteptat sa reduca si cererea de pe piata interna, slabind ritmul de redresare si alterand perspectiva de crestere economica pe termen mediu.

Somajul da si el semne alarmante, in primul trimestru al acestui an inregistrand o revenire la procentul de 13,7%, dupa ce la finalul anului trecut coborase pana la 13,1%.

Sistemul bancar este la fel de vulnerabil, procentul imprumuturilor neperformante crescand cu 12,3% in primele trei luni ale acestui an.

Anul trecut, guvernul portughez a trebuit sa recurga la recapitalizarea cu 5 miliarde de euro a celei mai mari banci din tara, Banco Espirito Sancto.

Contre FMI-CE

In timp ce expertii FMI vad o incetinire in ritmul de recuperare economica al Portugaliei, raportul constata ca, pe aceeasi tema, creditorii europeni din troika: FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana, manifesta un optimism nejustificat.

Conform acestora, Portugalia ar trebui sa reduca gradul de indatorare la 107% din PIB pana in 2019, o prognoza caracterizata drept “o tinta ambitioasa” de catre economistii Fondului.

Ceva mai realisti, acestia au admis ca este posibil ca nivelul datoriei publice a Portugaliei sa se reduca la 118 procente din PIB, pana in 2020.

Aceasta insa, doar in conditiile in care guvernul lusitan se arata dispus la taierea ajutoarelor sociale, pensiilor si a altor beneficii acordate populatiei.

“Ceea ce ar parea extrem de optimist in raport cu recentele tendinte de cheltuire a bugetului”, remarca expertii FMI.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img