sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EXPLOZIV! Sute de clienti de la Orange au avut parte de o mega-surpriza! Procurorii DIICOT Iasi au reusit sa anihileze intreaga afacere!

Distribuie:

Publicat:

In prima faza, oamenii s-au plans companiei Orange pe motiv ca sunt furati si ca sunt pusi sa plateasca diferite sume in plus • Initial, procurorii de la DIICOT au crezut ca in spatele afacerii este un teribilist care se joaca prea mult cu tastatura • In realitate, au fost descoperite mai multe retele specifice crimei organizate, specializate in spargerea conturilor de la Orange si furtul banilor de pe cartele sau din abonamente • Furau cate putin de la fiecare, dar avand in vedere numarul foarte mare de victime, se adunau sume frumusele

Ieri, judecatorii de la Tribunalul Iasi au decis condamnarea membrilor unei retele de crima organizata specializata in inselaciuni comise in special impotriva clientilor Orange. Sute pe persoane au cazut victime ale acestei retele, insa multe dintre acestea au abandonat lupta la Tribunal in momentul in care au fost chemate pentru a le cere despagubiri infractorilor.

Victimele au anuntat ca le sunt fraudate conturile de Orange, iar procurorii au intrat destul de repede pe fir. Acest lucru s-a intamplat in primavara anului 2013. Desi initial credeau ca vor gasi un tanar teribilist care se joaca cu tastatura calculatorului personal, oamenii legii au aflat ca, in realitate, erau patru retele de crima organizata care actionau independent.

Ionut Bogdan Musat a primit pedeapsa cea mai mare, respectiv 12 ani de inchisoare, avand in vedere ca avea anterior mai multe hotarari de condamnare din alte dosare. Majoritatea acuzatilor au primit pedepse cu suspendarea executarii, insa au fost obligati sa le returneze banii furati victimelor.

Daniel Adrian Terciu a fost condamnat la trei ani de inchisoare sub supraveghere, Gheorghe Barbosu a primit trei ani de inchisoare, Cosmin Ghierasim a primit doi ani si sase luni, Petru Sebastian Bruma tot doi ani si sase luni, iar Ovidiu Georgel Dinica a fost condamnat la trei ani. Dinu Marian Plesca s-a ales cu un an de inchisoare, iar Marius Andrei Rusu, Victor Ciofu si Constantin Viorel Doroftei au primit fiecare cate doi ani si jumatate.

Acesti baieti au strans sume uriase dupa ce au folosit o metoda ingenioasa de a fura banii clientilor firmelor de telefonie mobila. Este vorba de patru retele de crima organizata, din care faceau parte 14 oameni. Anchetatorii au reusit sa identifice cateva sute de victime care au cazut in plasa teparilor.

Prejudiciul total ar fi de peste 150.000 de euro. Acesti bani au fost stransi usor-usor, prin furturi marunte, de cativa euro. Multi dintre membrii acestor grupari de crima organizata se aflau in spatele gratiilor in momentul in care inselau posesorii de telefoane mobile. Procurorii sustin ca membrii celor patru retele stiau bine ce au de facut. Fiecare avea sarcina lui, bine determinata.

"Activitatea infractionala a fiecarui grup este structurata pe trei nivele de executie, respectiv de obtinere a creditelor de telefonie in dauna titularilor posturilor telefonice fraudate, transferul acestora pe cartele intermediare si colectare, folosita in vederea asigurarii creditului si revanzarea ulterioara a acestuia prin intermediari la preturi sub cele practicate de companiile de telefonie mobila, coordonarea acestor activitati de catre liderii gruparilor infractionale, incasarea si repartitia profitului obtinut in urma activitatilor infractionale de catre acestia din urma", se arata in rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Vindeau creditul de pe cartele

Astfel, tinerii faceau bani frumosi prin revanzarea cartelelor gata incarcate cu credit la preturi mult mai bune decat cele de pe piata. Primul pas era contactarea abonatilor firmelor de telefonie mobila.

Ulterior, reuseau sa intre pe conturile webcare ale acestora si de acolo incarcau cartele telefonice sau isi cumparau diferite produse de pe internet. Cele mai multe inselaciuni au fost comise impotriva abonatilor firmei Orange.

"In cazul in care titularul postului telefonic nu are creat un cont webcare, inculpatii Bocicorec George Adrian si Terciu Adrian vor crea, in timp ce discuta telefonic cu titularul postului ce va fi fraudat, un cont web de administrare corespunzator postului telefonic apelat, sens in care se vor folosi adresele de e-mail create in prealabil special pentru aceasta situatie. Conturile de e-mail sunt folosite pentru a primi link-ul de confirmare a inregistrarii contului", mai sustin procurorii.

Pentru o parte dintre membrii gruparii, procesul s-a terminat pe data de 16 decembrie. Luni, pe data de 29 decembrie, instanta a anuntat verdictul pentru tinerii implicati in aceasta poveste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img