joi, 25 aprilie, 2024

Expozitia de sculptura „Univers de artist”, semnata de Elena Surdu Stanescu, la Palatul Culturii

Distribuie:

Publicat:

Muzeul de Arta din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” – CMNM Iasi organizeaza, la Palatul Culturii, in perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2018, expozitia de sculptura „Univers de artist”, semnata de Elena Surdu Stanescu. Vernisajul va avea loc sambata, 15 septembrie 2018, ora 11.00. Expozitia, al carei curator este Valentina Drutu, sef al Muzeului de Arta, va fi prezentata de criticul de arta Maria Bilasevschi.

Nascuta in Bucuresti, pe 15 septembrie 1942, Elena Surdu Stanescu, absolventa a Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” si a Institutului „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, i-a avut ca profesori pe Eugen Lungu si Constantin Baraschi, lucrand totodata si sub indrumarea sculptorului George Apostu, in atelierul acestuia. De cincizeci de ani, este o prezenta permanenta a vietii artistice romanesti, abordand in lucrarile sale variate materiale si modalitati de expresie, intre traditia artei clasice si modernismul contemporan figurativ.

Creatia sculptoritei intruneste peste o mie de lucrari realizate in piatra, marmura, lemn, bronz, alcatuind ciclurile tematice: „Portrete”, „Portrete alegorice”, „Universul iubirii” („Zburatacite”, „Zburataciti”, „Cupluri”, „Ferestre”, „Cupola lumii”), „Sinteze”, „Univers de artist”.

Elena Surdu Stanescu expune permanent in tara, la Saloanele Oficiale Nationale bienale si anuale, in expozitii de grup si personale, totalizand un numar de peste o suta de expozitii. Peste hotare, artista este prezenta cu expozitii personale in marile orase din intreaga lume: Italia, Grecia, Spania, Portugalia, Ungaria, Franta, SUA, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Egipt, India, Yemen, Indonezia, sculpturile sale regasindu-se in numeroase colectii de stat si particulare.

Realizeaza, in anul 2014, pentru holul Ateneului Roman din Bucuresti, portretul in bronz al compozitorului Dumitru Capoianu, care completeaza suita portretelor de muzicieni datorate artistilor Milita Patrascu, Gheorghe Anghel, Ion Irimescu, Paul Vasilescu s.a.

In anul 2016, ridica la Bucuresti „Memorialul” in bronz si piatra inchinat victimelor de la „Colectiv”.

Este distinsa cu Premii Nationale si Internationale intre care Marea Medalie de Aur de la Cannes (2012) si Medalia de Aur pentru Merit si Devotament francez pentru servicii exceptionale aduse Colectivitatii Umane – Paris (2013).

Timp de patruzeci si cinci de ani este profesor de specialitate la scolile de cultura generala si de profil din Bucuresti si zece ani Inspector de specialitate si Director al departamentului „Arta” din cadrul Ministerului Educatiei Nationale, pledand permanent pentru imbunatatirea educatiei artistice in invatamantului romanesc.

Expozitia „Univers de artist”, semnata de Elena Surdu Stanescu, va ramane la Palatul Culturii din Iasi pana pe 15 octombrie 2018.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img