sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EXPOZITIE DEDICATA ZBORURILOR STRATOSFERICE (rachete, baloane, avioane fara pilot)-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Departamentul de astronomie al Muzeului “Vasile Parvan” din Barlad va organiza o expozitie dedicata zborurilor stratosferice (rachete, baloane, avioane fara pilot). Vernisajul va avea loc sambata, 8 octombrie ora 12:30, la sediul central al muzeului, str. Vasile Parvan nr. 1. Activitatea este realizata in colaborare cu Agentia Spatiala Romana si cu societatea Reev Rever Aerospace din Galati.

Expozitia isi propune promovarea si popularizarea stiintelor aerospatiale cu prilejul Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic, care se aniverseaza in fiecare an in perioada 04 – 10 octombrie.

Zborurile stratosferice se desfasoara la mare altitudine (peste 12 km), in stratosfera, al doilea strat din componenta atmosferei terestre, situat intre troposfera si mezosfera. Majoritatea acestor zboruri stratosferice sunt aproximativ la limita dintre atmosfera si spatiul cosmic, avand ca obiectiv studierea stratului de aer cu o compozitie chimica diferita fata de atmosfera respirabila de la suprafata Pamantului.

Zborurile stratosferice mai au si rolul de a testa diferite echipamente, si de a obtine informatii pentru misiuni spatiale viitoare, cum ar fi captarea deseurilor spatiale sau colectarea de corpuri meteorice, un domeniu aflat inca la inceput, dar cu sanse mari de dezvoltare in viitorul apropiat.

Expozitia este formata din mai multe echipamente de zbor folosite in misiuni anterioare:
• Sistem de zbor cu balon (latex) incarcat cu heliu.
• Nacela specializata pentru colectarea de corpuri meteorice
• Racheta 75 cm si racheta 50 cm (motor cu combustibil solid)
• Motor racheta cu combustibil solid pe baza de zahar si nitrat de potasiu.
• Macheta vehicul portant
• Nacela destinata experimentelor stiintifice in stratosfera
• Avion fara pilot cu anvergura aripilor de 1,4 m (aripa portanta – fara propulsie)
• Avion fara pilot cu anvergura aripilor de 1,8 m
• Vehicul reactiv (75 cm) prototip experimental pentru teste
• Avion electric fara pilot cu anvergura aripilor de 1,4 m

“Cel mai important exponat din cadrul acestei activitati este avionul racheta (vehicol reactiv), cu lungimea de 2,6 m si anvergura de 1,4 m. Acesta este un stadiu intermediar dintre vehicolul reactiv de 75 cm si vehicolul de 18 m. Este preconizat sa fie lansat in viitorul apropiat si sa evolueze la o altitudine de peste 15 km, cu intoarcere / revenire autonoma la puntul de lansare, si recuperare de la 200 m cu parasuta.Expozitia va fi deschisa spre vizitare pana pe 15 noiembrie 2016. In deschiderea activitatii o sa prezinte Florin Mingireanu de la Agentia Spatiala Romana si Aurel Chirila de la Reev Rever Aerospace Galati.”declara Dumitru Ciprian Vintdevara
Muzeograf Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului “Vasile Parvan” Barlad
Coordonatorul Astroclubului „Perseus” Barlad

Mai multe detalii gasiti pe website-ul https://astrobarlad.wordpress.com/2016/10/04/expozitie-dedicata-zborurilor-stratosferice-8-octombrie-2016/ si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/astrobarlad

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img