vineri, 29 martie, 2024

Femeile fac mai usor cancer pulmonar desi fumeaza mai putin

Distribuie:

Publicat:

31% dintre fumatori se îmbolnavesc de cancer pulmonar. Barbatii fumeaza dublu decat femeile, însa femeile fumatoare sunt mai sensibile la cancer pulmonar decat barbatii, arata mai multe studii recente. Un barbat fumeaza cat doua femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de catre Comisia Europeana. Acelasi studiu, citat de Rogalski Grigoriu Public Relations, arata ca în Romania peste o treime din barbati sunt fumatori (37,6%), în timp ce doar 12,5% dintre femei fumeaza.

Pe de alta parte, specialistii atentioneaza ca dependenta de tutun la femei este mai puternica decat la barbati. Astfel, conform cercetarilor realizate de catre Universitatea de Medicina din Hong Kong, femeile renunta mai greu la fumat decat barbatii. Dificultatea se datoreaza faptului ca femeile apeleaza la tigara în momente încordate cand aceasta este transformata, la nivel psihic, într-un sprijin pentru depasirea stresului si a depresiei. Alte studii efectuate în ultimii ani au aratat si faptul ca femeile fumatoare sunt mai vulnerabile în fata cancerului pulmonar si altor afectiuni respiratorii decat barbatii.

Raportul mai arata ca în Europa, Grecia ocupa primul loc ca procentaj de fumatori, 42%, pe cand, în Romania, 36% din populatie este fumatoare. În ciuda raspandirii îngrijoratoare a fumatului în randul populatiei, multi vor sa renunte la acest viciu. Potrivit unui raport realizat de ISRA Center Marketing Research, 57% dintre fumatorii din Romania vor sa renunte la fumat, dar nu stiu ce trebuie sa faca. Conform raportului, 2 din 3 fumatori între 35 si 44 de ani vor sa se lase de fumat, iar dintre cei care au încercat sa renunte, 55% sunt deja la a treia tentativa esuata pentru ca nu stiu ce ar trebui sa faca pentru a renunta. Dintre cei care au încercat sa renunte definitiv la fumat, 78% au declarat ca nu au facut nimic concret în acest sens. Doar 6% dintre respondenti au apelat la medic pentru a renunta la dependenta de fumat în contextul în care 51% dintre fumatorii romani cred ca medicul reprezinta cea mai credibila sursa de informatii cand vine vorba de renuntare la fumat.

Conform aceluiasi studiu, romanii care se gandesc sa renunte la fumat considera drept principal motiv costul tigarilor, în proportie de 32% si secundar, în proportie de 31% motivele de sanatate. În schimb, romanii fumatori care nu s-au gandit niciodata sa renunte la fumat ar renunta, în proportie de 48%, din motive de sanatate si doar de 12% din lipsa banilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img