joi, 18 aprilie, 2024

FENOMEN rar la sfarsitul lunii ianuarie. La ce va asista intreaga lume

Distribuie:

Publicat:

Fenomenul rar la care va asista intreaga lume. Totul se va intampla sfarsitul acestei luni, pe data de 31 ianuarie. Fenomenul la care vom lua parte este considerat de specialisti drept o anomalie calendaristica. Pe 31 ianuarie vom fi martorii primei eclipse din anul 2018. Dar de aceasta data este vorba despre o Luna Albastra. De fapt, numele fenomenului se refera la o „anomalie celendaristica”. In mod normal, intr-un an de zile are trebui sa putem vedea 12 luni pline. Satelitul Pamantului ar trebui, asadar, sa fie complet luminat o data pe luna.

Luna albastra va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie
Din cand in cand, totusi, se intampla sa apara de doua ori intr-o singura luna, adica de patru ori in loc de trei intr-un singur anotimp. In aceste cazuri, aparitia suplimentara este denumita Luna Albastra. Desi fenomenul acesta nu este atat de rar, aparand, in medie, o data la 2,7 ani, o eclipsa totala care sa afecteze Luna Albastra este extrem de rara. Ultima intamplare de acest fel a fost la 31 martie, 1866. Va fi o eclipsa totala care implica a doua luna plina a lunii, denumita popular Luna Albastra. Un astfel de eveniment de observare a cerului nu sa intamplat de mai bine de 150 de ani.    

Eclipsa va avea loc in miezul noptii, iar Oceanul Pacific va fi indreptat in acel moment spre Luna. Asia Centrala si de Est, Indonezia, Noua Zeelanda si cea mai mare parte a Australiei vor avea o vedere minunata asupra acestui show lunar in miez de noapte.

Luna albastra va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie
Apoi, fenomenul va avansa spre vest, in vestul Asiei, in subcontinentul indian iar in Orientul Mijlociu si in Europa de Est, eclipsa va fi deja in plina desfasurare, pe masura ce luna va creste. Pe coasta de vest a SUA, faza totala incepe la 4:51 a.m. PST. De-a lungul Atlanticului de Nord, de exemplu, luna va incepe sa intre in cea mai intunecata parte a umbrei pamantului la 6:48 a.m. EST. Durata fazei totale este de 77 de minute, iar lunca urmareste partea de sud a umbrei Pamantului. Deci, in totalitate, membrul inferior al lunii va aparea mult mai stralucitor decat partea superioara intunecata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img