joi, 28 martie, 2024

Fermierii din Vaslui au inregistrat pierderi de peste 12,7 milioane de lei

Distribuie:

Publicat:

Valoarea pagubelor provocate de seceta in agricultura, constatate pana in prezent de catre comisiile locale pentru situatii de urgenta din Vaslui, la o parte dintre fermierii din judet, este de peste 12,7 milioane de lei, suprafata totala afectata raportata, deocamdata, de primarii depasind 10.500 de hectare.

Seceta excesiva instalata la nivelul judetului Vaslui, pe fondul lipsei precipitatiilor si ca urmare a temperaturilor foarte ridicate, a afectat peste 10.000 de hectare de teren agricol, a declarat, vineri, directorul Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu.

Incepand cu luna august, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice si juridice, comisiile locale pentru situatii de urgenta de la nivelul primariilor se deplaseaza in teren, pentru a evalua culturile si gradul de afectare al acestora precum si nivelul estimativ al pierderilor, pana la aceasta data fiind inregistrate un total de 331 procese verbale.

‘In urma centralizarii tuturor informatiilor din procesele verbale pentru constatarea si evaluarea pagubelor, inregistrate la institutia noastra, suprafata totala afectata, este de 10.534 hectare. Cea mai afectata cultura este porumbul, cu suprafata de 4.374 de hectare, urmata de floarea soarelui cu 4.236 de hectare si lucerna cu 956 de hectare. Au avut de suferit si culturile de soia, sfecla de zahar sau livezile’, a precizat directorul DAJ Vaslui.

Gradul de afectare al culturilor este cuprins intre 35 – 100%, iar nivelul estimativ al pierderilor, pe suprafata de 10.534 ha, este de 12.713.793 lei, cu o pierdere medie pe hectar de 1.206 lei. Valoarea pierderilor este calculata in functie de suprafata afectata, gradul de afectare si de costurile de productie facute pana la producerea fenomenului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img