marți, 19 martie, 2024

Florile de albastrele. Beneficiile interne si externe

Distribuie:

Publicat:

 Cunoscuta si sub denumirile de floarea paiului, iarba frigurilor, maturica sau potroaca, albastreaua infloreste din iulie pana in septembrie, perioada in care poate fi culeasa pentru diverse tratamente naturiste. Florile de albastrele trebuie recoltate numai pe timp uscat, dupa ce se ridica roua. Se usuca la soare si se pastreaza in saculete de panza sau pungi de hartie.

Albastrelele, utilizari externe

Infuzia de albastrele este ingredient foarte utilizat in cosmetica. Se prepara dintr-o lingura de flori proaspete la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 minunte, se strecoara si se imbiba in ea o compresa (tifon) sterila, care se aplica pe ochi. Aceasta este o solutie antirid dar si anticearcane.

Albastrelele sunt renumite si ca remediu pentu afectiunile oculare: ochi obositi, iritatii oculare si conjunctivite. Se utilizeaza, de asemenea, in tratarea eczemelor, ulcioarelor, a leziunilor ulcerate, pentru revigorarea si tonifierea tenului, a parului. Principiile active din flori au proprietati astringente, antiinflamatorii, mai ales in oftalmologie.

Administrarea interna

Albastrelele sunt indicate si pentru uz intern, avand proprietati diuretice si antidiareice. In bolile renale si in cele diareice, infuzia trebuie sa fie mai slaba decat cea pentru uz extern. Se prepara cu o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita.

Planta e recomandata si in tratamentul afectiunilor renale, in anorexie, diskinezie biliara, dispepsie, edem, flebita, insuficienta cardiaca.

Pentru tratarea bolilor intestinale, pe langa ceaiul de albastrele, trebuie sa se consume si iaurt.

Pentru tratarea diareei, infuzia de flori de albastrele se va combina cu frunze de afin.

Constipatia poate fi combatuta cu ajutorul tincturei de albastrele si aloe.

In eczeme pruriginoase, ceaiul de albastrele se combina cu ceai de lamaie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img