vineri, 29 martie, 2024

FMI: Stabilitatea financiară globală s-a îmbunătățit, dar riscurile răman

Distribuie:

Publicat:

Redresarea economiei mondiale a întărit stabilitatea financiară globală, dar politica monetară relaxată și condițiile financiare în contextul inflației reduse sporesc riscurile pe termen mediu, a avertizat, miercuri, Fondul Monetar Internațional (FMI), transmite Reuters.

Conform raportului privind stabilitatea financiară globală al FMI, riscurile au trecut de la bănci — care și-au întărit bilanțurile — la piețele financiare, în urma majorării prețurilor la active și a reducerii volatilității.

“În timp ce majorarea apetitului de risc și căutarea de câștiguri sunt consecințe bine venite și intenționate ale măsurilor neconvenționale de politică monetară, există riscuri dacă aceste tendințe se extind prea mult. O căutare prelungită a câștigurilor a sporit sensibilitatea sistemului financiar la riscurile de pe piață și la riscurile legate de lichiditate”, se arată în raportul instituției financiare internaționale.

Autoritățile naționale de reglementare trebuie să analizeze cu atenție orice propuneri care ar atenua cerințele privind capitalul, lichiditatea sau standardele prudențiale, “în lumina potențialelor pagube pe care le-ar putea provoca procesului de armonizare globală a reglementărilor”, susține FMI.

O ajustare prea rapidă a politicilor monetare ar putea provoca turbulențe pe piețele financiare și ar diminua progresele înregistrate în privința țintelor de inflație, în timp ce menținerea prea îndelungată a ratelor scăzute ale dobânzilor ar putea cauza riscuri la adresa creditării, avertizează FMI.

Instituția apreciază că, în prezent, gradul de îndatorare din sectorul non-financiar este mai ridicat decât înaintea crizei financiare în statele G20, din acest motiv gospodăriile și companiile sunt mai vulnerabile la modificarea ratelor dobânzilor și la reducerea activității economice.

Marți, Fondul Monetar Internațional și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei mondiale în 2017 și 2018.

PIB-ul global va înregistra un avans de 3,6% în 2017 și de 3,7% în 2018, în creștere cu 0,1 puncte procentuale pentru ambii ani, comparativ cu prognozele publicate în aprilie și în iulie de FMI.

“Creșterea semnificativă a investițiilor, comerțului și a producției industriale, cuplată cu întărirea încrederii consumatorilor și a oamenilor de afaceri, sprijină redresarea”, se arată în raportul FMI.

Revizuirea în creștere a estimărilor privind situația economiei globale vine pe fondul evoluțiilor solide din zona euro, Japonia, China, Europa emergentă și Rusia, care au compensat înrăutățirea prognozelor pentru SUA, Marea Britanie și India.

sursa: agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img