vineri, 29 martie, 2024

FONDULSCOLII,scos in afara legii. Se cer sanctiuni drastice

Distribuie:

Publicat:

Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) solicita Parlamentului Romaniei si Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice modificarea legislatiei in vigoare, in sensul introducerii unor norme corecitive, prin care sa fie sanctionata solicitarea si oferirea de sume de bani aferente asa-zisului ‘fond al scolii’.

Consiliul National al Elevilor si Asociatia Elevilor din Constanta considera ca aceasta practica poate fi oprita doar prin introducere unor prevederi, prin care sa poata fi sanctionati drastic toti cei care pretind sau ofera fondul scolii. De asemenea, concomitent cu introducerea sanctiunilor pentru colectarea fondului scolii, CNE si AEC cer ca legea educatiei sa fie modificata, in sensul in care finantarea complementara sa devina obligatorie. In prezent aceasta norma este permisiva, iar autoritatile locale iau, de cele mai multe ori, decizia sa nu acorde aceste sume de bani.

“Invatamantul este, conform legii, gratuit, insa cu totii stim foarte bine ca asemeni multor altor prevederi ce au legatura cu educatia, foarte putine scoli respecta acest lucru. Nu putem nega faptul ca radacina problemei este la unitatile administrativ-teritorie care refuza sa acorde finantare complementara pentru a asigura buna functionare a scolilor si inerent nu admit faptul ca educatia ar trebui sa fie o prioritate. Cercul vicios se continua cu scolile, cele care se eludeaza de orice raspundere, dispunand colectarea fondului scolii prin ceea ce ei numesc cotizatia (voluntara) la asociatia de parinti. Evident, in acest mod banii cheltuiti nu vor respecta legea achizitiilor publice, scoala comandand bunuri prin asociatie. Acesta cotizatie voluntara naste insa controverse, cei care refuza sa o plateasca, cu toata presiunea de grup, fiind sanctionati in diferite feluri”, a declarat Horia-Serban Onita, presedintele Consiliului National al Elevilor.

“Statul va refuza sa acorde o finantare corespunzatoare sistemului de invatamant, atata timp cat va sti ca elevii si parintii sunt dispusi sa cotizeze cu fonduri suplimentare, pentru a beneficia de conditii decente, imperioase pentru derularea unui proces educational de calitate. Atat elevii, cat si parintii acestora, isi doresc conditii optime de invatare. Dar, solutia nu este sa cotizam cu bani catre unitatile de invatamant. Intreaga comunitate scolara trebuie sa faca presiuni pe langa autoritatile locale pentru acordarea unei finantari complementare corespunzatoare. Din pacate, fondul scolii a devenit o practica comuna in randul elevilor, parintilor si profesorilor. De aceea, singurul de mod de stoparea a acestui fenomen este introducerea unor sanctiuni”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta”, se arata intr-un comunicat.

De asemenea, elevii vor sa se faca presiuni pe langa conducerea unitatilor administrativ-teritoriale, in vederea acordarii unei finantari complementare corespunzatoare unitatilor de invatamant din raza acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img