vineri, 19 aprilie, 2024

Fostul contabil al CJ Vaslui sub acuzatia de conflict de interese

Distribuie:

Publicat:

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Vaslui au dispus ieri, 7 martie, trimiterea in judecata a Ecaterinei Safir, cea care a fost contabila de de mai bine de 30 de ani la Consiliul Judetean Vaslui.

 Totul a pornit din luna iulie 2014 cand, inspectorii  Agentiei Nationale de Integritate au inaintat o sesizare in care o acuza pe Ecaterina Safir ca incalcand dispozitiile legale a semnat doua contracte incheiate intre Consiliul Judetean Vaslui si firma propriului fiu, SC Combetas SA, in valoare de peste 1 milion de lei.

Ecaterina Safir a raspuns ANI cu o trimitere in judecata, lucru care a dus la suspendarea procesului, judecatorii Curtii de Apel Iasi, asteptand solutionarea plangerii penale formulate impotriva fostei contabile.

Dumitru Buzatu, Presedintele CJ Vaslui, ii tine apararea contabilei si afirma ca nu ea ar fi semnat contractele ci dumnealui, in calitatea sa de presedinte al CJ Vaslui.

Finalul anchetei avea sa-l contrazica pe seful CJ Vaslui si astfel s-a dispus trimiterea in judecata a Ecaterinei Safir, sub acuzatia de conflict de interese.

Acuzatia pe care i-o aduce ANI contabilei este de incalcare a dispozitiilor articolului 79 din Legea nr.161/2003:
“Functionarul public este in conflict de interese daca se afla in una din urmatoarele situatii: interesele sale patrimoniale, ale sotului sau rudelor sale de gradul I pot influenta deciziile pe care trebuie sa le ia in exercitarea functiei publice. In cazul existentei unui conflict de interese, functionarul public este obligat sa se abtina de la rezolvarea cererii, luarea deciziei sau participarea la luarea unei decizii si sa-l informeze de indata pe seful ierarhic caruia ii este subordonat direct. Acesta este obligat sa ia masurile care se impun pentru exercitarea cu impartialitate a functiei publice, in termen de cel mult 3 zile de la data luarii la cunostinta, precum si a dispozitiilor articolului 301 din Codul Penal, care prevedere “Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Ciprian Safir, fiul Ecaterinei Safir, detine de firme de constructii Conbetas SRL si Star Construct SRL, care de-a lungul anilor au fost abonate la contractele pe bani publici, fiind considerate firme ”de casa” ale PSD.

Firmele detinute de fiul contabilei sunt vizate si de ancheta pe care DNA o are in lucru in doua cauze penale ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, asimilate celor de coruptie si a unor infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise in perioada 2011-2015 la CJ Vaslui. La perchezitiile efectuate pe 8 septembrie 2015 la Vaslui, pe langa sediul CJ au fost vizate si firmele lui Ciprian Safir de unde procurorii DNA au ridicat mai multe documente.
uita te putin peste ca eu si lucrez in acelasi timp

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img