vineri, 19 aprilie, 2024

Fostul coordonator IT de la CNAS, dezvaluiri socante despre sistemul informatic de sanatate: “Se ascunde rahatul sub pres!”

Distribuie:

Publicat:

Reteaua electronica din sanatate a avut probleme inca de la inceput. Dezvaluirile sunt facute de fostul coordonator al departamentului IT din Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti.

Ani la rand, acesta ar fi semnalat erorile si disfunctionalitatile, care produc si astazi intreruperi si aglomeratie in cabinetele medicale si in spitale. Nimeni nu ar fi tinut cont, insa, de sesizarile sale.

Noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate recunoaste ca sistemul are deficiente si promite ca va schimba, in 2018, firmele care asigura mentenanta platformei. Nicio vorba insa de pedepsirea vinovatilor.

Cel mai mare proiect informatic al Romaniei schioapata de peste sapte ani. Anuntata cu surle si trambite, in 2010, Platforma Integrata a Asigurarilor de Sanatate este un esec de proportii. Acuzatiile vin din toata lumea medicala. Controversatul sistem este o perpetua peticeala, merge greoi si se blocheaza frecvent.

Cristian Clot, unul dintre specialistii IT care au lucrat la platforma, sustine ca nimic nu a mers bine inca de la inceput. 

Cristian Clot: „Am facut parte din comisia tehnica permanenta, organizata la nivelul CNAS, pentru implementarea SIUI. SIUI nu functiona la vremea respectiva aproape deloc. Presedintii Caselor de Asigurari de Sanatate nu au recunoscut acest lucru niciodata.”

Clot pretinde ca au fost facute o multime de acte aditionale la proiectul initial, in speranta ca va functiona. Fara success. Fostul angajat povesteste ca, in cei 11 ani in care a lucrat la CASMB ca si coordonator al departamentului IT, a semnalat de cateva zeci de ori problemele din sistem. Nicio conducere nu l-ar fi bagat, insa, in seama.

Cristian Clot: „Mi-am depus demisia si am parasit sistemul, deoarece ma luptam cu morile de vant! Totalul erorilor este de aproximativ 22%. Este inacceptabil, din punctul meu de vedere.”

Cristian Clot spune ca marja de erori, pentru un astfel de sistem, nu ar trebui sa fie mai mare de 1 %.

Augustus Costache, purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, contrazice toate acuzatiile.

Reporter: „Care este rata de erori?”

Augustus Costache, CNAS: „La SIUI nu am o cifra. Rata de erori nu va spune mare lucru, eroare poate sa fie ca nu a bagat bine datele.”

Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate PIAS are 4 mari componente. SIUI – Sistemul Informatic Unic Integrat. SIPE – Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica. CEAS – Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate si DES – Dosarul Electronic de Sanatate -toate sunt interconectate intre ele si au functionat bine inca de la inceput, pretinde Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Titular pe acest proiect urias a fost HP Romania. Compania a subcontractat apoi lucrarile lui SIVECO, o firma fondata de Irina Socol – condamnata la doi ani si jumatate de inchisoare pentru evaziune fiscala si eliberata conditionat. Siveco Romania, care detine in prezent foarte multe contracte de tehnologizare cu statul, pune erorile din sistemul electronic de sanatate pe seama mentenantei.

„Disfunctionalitatile din ultimii 3 ani din sistemele PIAS sunt cauzate, in principal, de degradarea progresiva a infrastructurii hardware, ramasa fara mentenanta in perioada 2015-2016, sau de probleme intampinate de componenta CEAS (cardul de sanatate), a carei mentenanta nu a fost acoperita in perioada 2014-2016.Incepand cu ultimele luni ale anului 2016, mentenanta aplicatiilor software pentru sistemul CEAS, precum si mentenanta hardware a intregii platforme este asigurata de firma Teamnet.”

Teamnet International este un grup fondat de deputatul Sebastian Ghita, urmarit penal in 5 dosare de coruptie. Acesta a incheiat pana acum contracte cu statul in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Ultimele doua, in valoare de 15 milioane de lei, le-a semnat cu CNAS.

Teamnet a refuzat sa dea explicatii pentru erorile din sistem. Nu a raspuns solicitarilor nici atunci cand o echipa de la „Inspectorul Pro” a fost la sediul firmei, ca sa vorbeasca cu un reprezentant.

Casa Nationala e Asigurari de Sanatate sustine ca firma nici n-ar avea motive sa dea explicatii.

Reporter: „Au fost pana acum penalitati pentru firma care se ocupa de mentenanta?”

Augustus Costache, CNAS: „Pentru ce? S-au rezolvat problemele in termen foarte scurt.”

Cristian Clot: „In permanenta se ascunde rahatul sub pres! Nu se recunoaste niciodata ca sistemul lor nu functioneaza.”

Si in timp ce conducerea CNAS ne asigura ca totul e perfect, vedem mii de medici iesiti in strada, satui de problemele din sistem. Vedem cozi mari in spitale si in cabinetele medicale.

Din 15 minute alocate unui pacient, un medic pierde 10 cu sistemul. Si ii mai raman doar 5, pentru consultatie.

Dr. Titu Andrei Anastasiu: „4 -5 zile pe luna, cel putin, e in sistem de avarie si uneori nu merge si cate o saptamana.”

Augustus Costache, CNAS: „Au fost doua ore in care a fost blocat, nu mai multe zile. Va spun, orice ati spune dumneavoastra despre chestiunea asta noi stim ce s-a intamplat. V-am spus, a fost intr-o zi de luni doua ore.”

Reporter: „Mi se pare o contradictie in ceea ce spun medicii si ceea ce spuneti dumneavoastra.”

Augustus Costache: „Fiecare isi spune parerea lui.”

Reporter: „Imi spuneti ca nu a fost blocat decat 2 ore in conditiile in care eu am fost la un cabinet medical si am stat acolo toata ziua si nu a mers. Cum se explica?”

Augustus Costache: „Astea sunt alte categorii de probleme, pot aparea si de providerul de Internet, de la calculatorul sau sistemul pe care il utilizeaza.”

Reporter: „Vreti sa-mi spuneti ca s-a intamplat ca toti sa aiba probleme la internet?”

Augustus Costache, CNAS: „Nu spun asta, nu am spus lucrul acesta…M-ati intrebat de ce apar probleme. Pot aparea probleme dintre cele mai bizare motive.”

Reporter: „Dati-mi niste exemple.”

Augustus Costache: „Au fost probleme o data, ca au sarit niste sigurante. A fost alta data o problema ca muncitorii au taiat un cablu, pur si simplu si de aici a aparut o problema.”

Marele beneficiu al acestui sistem informatic ar fi trebuit sa fie acela de a crea un istoric medical complet pentru fiecare din cei 19 milioane de asigurati. Toate investigatiile medicale, facute de oameni de-a lungul vietii, ar fi trebuit sa se regaseasca in Dosarul Electronic de Sanatate.

Acest lucru nu s-a intamplat, sustine doctorul Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei.

Dr. Rodica Tanasescu: „Aici am investigatiile. Daca dosarul electronic era, intr-adevar, pentru pacient, atunci mi-ar fi venit direct in dosar analizele, ca sa nu mai pastrez hartii si bilete de externare. Dar, de fapt, dosarul electronic eu nu am cum sa il consult, nu vad nimic.”

Augustus Costache: „S-au incarcat milioane milioane de dosare in momentul acesta.”

Reporter: „Ce le spuneti medicilor? Ei trebuie sa pastreze in continuare hartiile pentru ca nu au acces.”

Augustus Costache, CNAS: „Depinde. N-au acces, pentru ca nu le-a dat pacientul acces, e diferit.”

In realitate, in dosarul electronic pot fi gasite acum doar informatiile introduse de medicii care au contract cu Casa. Asta desi o Hotarare de Guvern ii obliga pe toti doctorii sa faca acest lucru. In lipsa unor sanctiuni, doar cei care lucreaza in reteaua de stat pot fi, insa, fortati sa introduca datele. Ministerul Sanatatii recunoaste scaparea si sustine ca normele care prevad penalitatile sunt in lucru.

Si totusi, erorile ar putea fi rezolvate usor, dar nu se doreste acest lucru. Afirmatiile ii apartin tot lui Cristian Clot, care traieste acum in Statele Unite si are propria sa companie de software.

Cristian Clot: „Remedierea tehnica este un lucru ce se poate face relativ usor, in interval de maximum 4-6 luni. Sunt foarte multi specialisti (medici si IT- isti) care sunt dispusi sa ajute, chiar si numai cu analize de functionare sau propuneri. Cu toate acestea, motivul pentru care aceste lucruri nu s-au facut de ani de zile este insasi mentalitatea generala a Casei Nationale si modalitatea lor de management.”

Un management in continua schimbare. Actualul presedinte, care a detinut, in ultimii 8 ani, functia de director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, recunoaste ca sistemul da erori. Laurentiu Mihai sustine, insa, ca plaforma e perfectionata continuu si ca oricum, la anul, va contracta noi servicii de mentenanta pentru doua dintre componentele sistemului electronic.

Altfel, platforma ar fi trebuit sa taie raul din radacina, sa opreasca o data pentru totdeauna furturile si pe medicii corupti care eliberarau retete la intamplare, faceau internari fictive, declarau mortii vii si pe cei sanatosi bolnavi.

Medicii nu au mai pacalit statul. DNA a inceput sa arate, insa, cu degetul spre altii care par sa fi jecmanit sistemul, chiar spre presedintii Casei Nationale de Asigurari de Santatate. Si, ca sa intelegeti magnitudinea coruptiei din CNAS – institutie care manageriaza peste 30 de miliarde de lei pe an – va spunem ca numai in perioada 2015 – 2017 am numarat 22 de cazuri de coruptie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img