vineri, 29 martie, 2024

Fostul sef DNA Daniel Morar, replica pentru Laura Codruta Kovesi: “Cat am fost eu procuror sef…”

Distribuie:

Publicat:

Judecatorul CCR Daniel Morar, fost procuror sef al DNA, revine cu previzari pe tema Protocolului SRI-PICCJ, dupa "turul de forta" al Laurei Codruta Kovesi la mai multe institutii de presa. Morar raspunde la afirmatiile sefei DNA si lamureste felul in care procurorii anticoruptie puneau in practica protocolul in mandatul sau.

„Eu am raspuns ieri (dublu click) intrebarilor ce mi-au fost adresate punctual in sensul ca:

1. Dispozitia si atitudinea mea ca procuror sef al DNA, atat timp cat am condus institutia, a fost sa nu comunicam date din dosarele aflate in instrumentare, catre SRI, in spetele in care existau note/informari/sesizari de la Serviciu, in termenul de 60 de zile, asa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General si SRI.

2. In mandatul meu de procuror sef, nu au existat echipe mixte/comune de ancheta cu ofiterii SRI intrucat acestia nu aveau atributii de urmarire penala, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala.

3. Cat am fost procuror sef al DNA, consemnarea activitatilor de supraveghere tehnica a fost realizata conform prevederilor aceluiasi Codul de Procedura Penala, respectiv doar de catre procurori si de catre organele de cercetare penala.

Mentin aceste raspunsuri iar veridicitatea sustinerilor mele se poate observa prin examinarea dosarelor instrumentate in timpul mandatului meu si care au ajuns in instanta", afirma Daniel Morar, intr-o declaratie pentru blogul jurnalistei Sorina Matei.

"Evaluarea mea la acel moment a fost ca unele dintre prevederile protocolului adauga si chiar incalca dispozitii ale Codului de procedura penala. Cu privire la aceste prevederi, dispozitia mea adresata procurorilor din subordine a fost de a le ignora. Faptul ca dupa semnarea protocolului din februarie 2009, in corespondenta intre DNA, Parchetul General si SRI se invoca acest protocol, era determinat de o realitate de necontestat si anume faptul ca protocolul exista, era semnat in numele Ministerului Public de catre procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, si trimis tuturor unitatilor de parchet spre conformare si aplicare, astfel ca, daca procurorii, in cadrul activitatii proprii, aveau corespondenta cu SRI, erau obligati sa invoce respectivul protocol in aceasta corespondenta.

Pornind de la faptul ca existenta acestui protocol a fost confirmata, iar dispozitiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror sef DNA, cred ca autoritatea competenta, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie sa analizeze si sa decida cu privire la substanta si implicatiile acestui protocol in cadrul activitatii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esential al problemei in acest moment, iar nu faptul ca protocolul a fost pus in aplicare de catre mii de procurori, asa cum se sustine chiar de catre semnatarul protocolului. Punerea in aplicare a protocolului de catre procurorii care functioneaza pe principiul subordonarii ierarhice nu poate fi un argument care sa estompeze/ sa inlature discutia de fond – redactarea, emiterea si aprobarea/semnarea acestui protocol.

In ce ma priveste, nu am solicitat niciodata incheierea unui protocol cu SRI, nu am semnat niciodata un protocol de colaborare/cooperare cu SRI, eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informatii in activitatile de urmarire penala a fost una constanta, consecventa si de notorietate”, a precizat astazi fostul sef al DNA, Daniel Morar, potrivit sursei citate.

Replica fostului procuror sef DNA, Daniel Morar, vine dupa ce tot astazi si actualul procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi a declarat in mai multe interventii publice ca protocolul din 2009 semnat cu sefii SRI era necesar, ca acesta nu prevede “notiunea de colaborare, ci de cooperare”, ca nu este vorba de “echipe mixte” ci de “echipe comune sau planuri comune de actiune” si ca documentul este “legal”, nedand drepturi in plus celor doua institutii. Mai mult, actualul procuror sef al DNA a sustinut, in mai multe interventii, ca protocolul nu a acordat acces SRI la toate informatiile din dosarele penale, ci doar la cele care priveau securitatea nationala iar “cu aprobarea domnului Morar, protocolul a fost multiplicat si la toti procurorii din subordine care au primit copii”. “Exista dovezi scrise ca acest protocol s-a aplicat iar Daniel Morar, in calitate de procuror general nu a denuntat niciodata acest protocol, ca fiind ilegal. Singura observatie facuta de DNA in 2009 a fost ca se dorea sa existe o comunicare directa intre DNA si SRI si nu prin intermediul procurorului general, se dorea un protocol direct SRI-DNA, protocol valabil pentru toate structurile de parchet”. Kovesi a mai precizat ca despre acest s-a discutat luni de zile si ca a fost redactat de catre un grup de lucru, apoi „cele cateva mii de procurori din Ministerul Public au putut sa faca observatii„, a declarat actualul sef DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img