joi, 18 aprilie, 2024

Franta creste numarul vaccinurilor obligatorii pentru copii

Distribuie:

Publicat:

Franta va mari, incepand din 1 ianuarie, numarul vaccinurilor obligatorii pentru copii, de la trei la 11, a anuntat ministrul Sanatatii de la Paris, citat de AFP.

Masura a fost anuntata initial in luna iulie si a generat o polemica aprinsa in Hexagon.

In prezent, numai trei vaccinuri sunt obligatorii pentru copii in Franta: impotriva difteriei (din 1938), impotriva tetanosului (din 1940) si impotriva poliomielitei (din 1964). Acestea se administreaza simultan, sub denumirea de DTP, si sunt necesare trei doze inainte de varsta de 18 luni.

Alte opt vaccinuri sunt recomandate la ora actuala: impotriva tusei convulsive, a rujeolei, a oreionului, a rubeolei, a hepatitei B, a bacteriei Haemophilus, a gripei, a pneumococului si a meningococului C. Acestea vor deveni obligatorii de anul viitor.

„Va fi din 1 ianuarie”, a anuntat ministrul Sanatatii, Agnès Buzyn, joi. „Bineinteles ca le vom lasa timp familiilor sa se puna in ordine pe parcurs, pentru ca este exclus sa obligam oamenii sa se vaccineze de urgenta”, a adaugat ea.

Parintii care refuza vaccinarea obligatorie risca, teoretic, pana la sase luni de inchisoare si 3.750 de euro amenda. Insa ministrul a precizat ca ia in calcul introducerea unei clauze de scutire. „Obiectivul meu nu este sa sanctionez. Obiectivul aceste obligativitati este sa castigam increderea francezilor”, a afirmat ea.

De ce este necesara trecerea de la 3 la 11?

Principalul argument este scaderea ratei de acoperire vaccinala si reaparitia unor boli. „Ideea este ca cei 15% dintre copii (care sunt nevaccinati – n.r.), care ii pun in pericol pe ceilalti si care favorizeaza reaparitia de epidemii care se soldeaza in prezent cu morti sa se puna in ordine, pentru a apara restul populatiei”, a explicat Buzyn.

La sfarsitul lunii iunie, la Marsilia, o adolescenta de 16 ani a murit de o forma foarte rara si grava de rujeola, boala impotriva careia nu fusese vaccinata. Inainte de ea, rujeola a provocat moartea a 10 copii in Franta, incepand din 2008.

„Imbunatatirea acoperirii vaccinale este un obiectiv major de sanatate publica, iar medicul are un rol esential pentru a invinge dezinformarea si reticentele unor parinti”, a reactionat Confederatia Sindicatelor Medicale (CSMF).

Introducerea noilor vaccinuri obligatorii necesita o lege, care va fi integrata in pachetul denumit Proiectul de finantare si securitate social, ce va fi discutat de Parlament in toamna.

Criza de incredere

Insa francezii au din ce in ce mai putina incredere in vaccinuri. Potrivit unui sondaj publicat in octombrie 2016, numai 69% dintre persoanele intrebate spun ca au incredere in vaccinare – cea mai scazuta proportie din 2012 incoace.

Miscarea antivaccin critica gradul de periculozitate al serurilor, in special din cauza unor adjuvanti precum aluminiul, si acuza laboratoarele si companiile farmaceutice ca acorda prioritate profitului, sacrificand sanatatea copiilor.

Un caz emblematic este campania ampla de vaccinare impotriva hepatitei B, din 1994, care a generat suspiciuni de legaturi cu boli neurologice, precum scleroza in placi.

Teorie si practica

Distinctia dintre vaccinurile obligatorii si cele recomandate, care va disparea in ianuarie, a devenit oricum mai degraba teoretica in Franta. Astfel, din 2008, DTP nu se mai vinde singur, iar laboratoarele il asociaza cu alte vaccinuri, sub forma de seruri polivalente, mai scumpe.

In februarie, Consiliul de Stat a cerut Guvrnului sa puna capat acestei incoerente.

In conditiile in care vaccinurile sunt polivalente, Guvernul subliniaza ca, in practica, cresterea numarului de vaccinuri obligatorii nu va duce si la o crestere a numarului de intepaturi pentru majoritatea copiilor. Astfel, cele 11 vaccinuri obligatorii reprezinta 10 injectii, impartite pe o perioada de doi ani.

Potrivit unei statistici a Ministerului Sanatatii, 70% dintre copii primesc deja cele 10 injectii in primii doi ani de viata, iar 80% primesc peste opt injectii.

AFP noteaza, insa, ca dificultatile de aprovizionare afecteaza regulat stocurile de vaccinuri din tara.

sursa: News.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img