vineri, 19 aprilie, 2024

Franta determina sa atace ISIS cu toate fortele posibile

Distribuie:

Publicat:

Franta ar putea ‘utiliza toate mijloacele’ in fata amenintarii teroriste, pana cand gruparea Statul Islamic (SI) va fi infranta, a declarat premierul francez Manuel Valls pentru BBC, afirmatii interpretate de unii drept o intentie de a mentine starea de urgenta timp de ani de zile.

“Razboiul inseamna sa utilizezi toate mijloacele existente in democratia noastra pentru a-i proteja pe francezi. Aceasta este de fapt starea de urgenta. Vom vedea daca o vom prelungi’, a raspuns Valls unei jurnaliste BBC care l-a intrebat joi, in marja Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia), despre posibilitatea prelungirii starii de urgenta dupa atentatele din 13 noiembrie de la Paris.

‘Pana cand?’, a insistat jurnalista. ‘Cat va fi necesar. Nu putem trai permanent intr-o stare de urgenta, insa atata vreme cat amenintarea este acolo vom putea utiliza toate mijloacele’, a raspuns seful executivului francez.

‘Aceasta poate fi pentru totdeauna?’, a continuat jurnalista BBC. ‘Pana cand vom putea, evident, sa invingem Daesh’, a raspuns seful guvernului francez, in acest scurt interviu care nu a fost inca difuzat de BBC, dar a carui varianta nedublata a intrat in posesia AFP.

Potrivit declaratiilor lui Manuel Valls, acest razboi impotriva terorismului ar putea afecta o generatie intreaga.

Contactat de AFP, biroul de presa al premierului francez a dat asigurari ca executivul nu are catusi de putin aceasta intentie si ca ‘nu exista niciun anunt’ in aceste declaratii ale lui Valls.

Declaratiile premierului au suscitat deja in Franta reactii din partea celor care se opun prelungirii starii de urgenta sau a adversarilor premierului, cum este fostul ministru ecologist Cecile Duflot, care a evocat pe Twitter ‘sfarsitul statului de drept’.

Decretata in noiembrie dupa cele mai sangeroase atentate (130 de morti, sute de raniti) comise in Franta dupa Al Doilea Razboi Mondial, starea de urgenta ar urma sa se incheie la 26 februarie.

Miercuri, presedintele Francois Hollande a calificat drept ‘probabila’ prelungirea acestui regim care ii confera politiei mijloace pentru actiuni intarite, fara control din partea unei instante judiciare. Insa problema continua sa fie dezbatuta.

Marti, experti ai ONU i-au recomandat Frantei sa nu prelungeasca starea de urgenta dincolo de 26 februarie, estimand ca aceasta impune ‘restrictii excesive si disproportionate libertatilor fundamentale’.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img