marți, 19 martie, 2024

Franta: “Serviciile noastre de informatii au esuat. Suntem in razboi!”

Distribuie:

Publicat:

Comisia parlamentara care ancheteaza atentatele din Franta recomanda restructurarea serviciilor de securitate, inclusiv prin crearea unei Agentii antiteroriste, dupa depistarea a numeroase deficiente si erori in monitorizarea activitatilor militantilor islamisti, scrie cotidianul Financial Times.

Principala propunere a Comisiei parlamentare speciale vizeaza infiintarea unei Agentii antiteroriste care sa fie subordonata direct presedintelui ori premierului Frantei, in scopul imbunatatirii coordonarii numeroaselor structuri care in prezent sunt subordonate diverselor ministere.

O alta propunere se refera la reactivarea retelelor de agenti de teren, reforma precedenta – care a avut ca rezultat restrangerea acestui sistem – fiind catalogata drept o “catastrofa” ce a impiedicat autoritatile sa depisteze “semnale slabe” despre activitatile teroristilor formati pe teritoriul Frantei.

“Ne confruntam cu un razboi. Iar militarii nostri sunt trimisi sa lupte in bocanci de plumb. Pentru ca serviciile noastre de informatii au esuat”, a atras atentia deputatul de centru-dreapta Georges Fenech, presedintele Comisiei parlamentare privind circumstantele producerii atentatelor din 2015.

Membrii Comisiei parlamentare speciale au stabilit ca era dificil sa fi fost anticipat atacul din sala de concerte Bataclan, situata in Paris, unde teroristii au omorat 90 de persoane in noiembrie 2015. Desi o grupare islamista formulase o amenintare care viza acest loc in anul 2009, de atunci numele salii de concerte nu mai fusese depistat in niciun complot terorist.
Sursa: Mediafax

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img