joi, 18 aprilie, 2024

Franta, ULTIMATUM pentru SUA

Distribuie:

Publicat:

Seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, le-a cerut joi SUA sa impartaseasca “repede” cu aliatii lor continutul acordului incheiat cu Rusia referitor la Siria.

“Important este sa existe o buna informare si sper ca noi o vom avea rapid”, a declarat Ayrault in fata jurnalistilor, in timpul vizitei sale in Ucraina.

“Credem ca intre aliati este absolut posibil sa oferi informatii”, a adaugat el. Franta este membra a coalitiei internationale impotriva gruparii Stat Islamic (SI), coalitie condusa de SUA.

“Va exista o oportunitate pentru a putea discuta foarte repede: aceasta este Adunarea Generala a Natiunilor Unite (saptamana viitoare), unde vor fi toti prezenti”, a subliniat seful diplomatiei franceze.

SUA si Rusia au convenit sa coopereze militar impotriva gruparilor teroriste, in special impotriva SI si Fateh al-Sham (fostul Front al-Nusra), daca armistitiul intrat in vigoare luni va dura o saptamana. Detaliile acordului dintre cele doua tari au ramas, insa, secrete.

Franta este ingrijorata ca gruparile opozitiei moderate sa nu devina o tinta a bombardamentelor ce vizeaza fara discriminare zonele unde sunt prezenti si combatanti de-ai lor. “Gruparile trebuie sa fie diferentiate, pentru a le cunoaste si ca sa nu existe nici cel mai mic risc de a intreprinde atacuri asupra opozitiei moderate”, a subliniat Ayrault.

Daca va fi cunoscut continutul acordului ruso-american, “acest lucru ne va permite sa intelegem mai bine ceea ce a fost negociat pentru a garanta eficacitatea”, a insistat ministrul de externe francez.

Dezvaluind liniile mari ale acordului lor de vineri, Moscova si Washingtonul nu au precizat public care sunt zonele considerate “teroriste'”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img