vineri, 29 martie, 2024

Frauda fiscala impresionanta in spatele unei retele de benzinarii. Doi afaceristi, acuzati ca au dat un tun de 2 milioane euro

Distribuie:

Publicat:

Doi afaceristi care controleaza o retea de statii de carburanti auto din zona Moldovei sunt acuzati de o serie de combinatii financiare care au dus la un prejucidiu de aproape 2 milioane euro • Acestia s-au folosit in scopuri personale de banii firmei care activeaza in domeniul produselor petroliere, iar vreme de mai multi ani, au cumparat terenuri si bunuri pe care nu le-au trecut niciodata in inventarele societatii • Autoritatea fiscala incearca acum sa ii traga la raspundere pe patronii firmei, iar statiile de carburanti, apartamentele si bunurile companiei sunt executate silit

Doi oameni de afaceri care activeaza pe piata produselor petroliere sunt trasi la raspundere de autoritati dupa ce au creat un prejudiciu de aproape doua milioane de euro prin intermediul unei societati comerciale. SC Petrol Network SRL Iasi detine cinci statii de carburanti in Iasi si Vaslui, iar asociatii companiei sunt Daniel Ciobotaru si Mitica Codreanu.

Sub acoperirea societatii comerciale si a unor afaceri aparent legale, vreme de mai multi ani, patronii s-au folosit in scopuri personale de banii firmei, iar dupa o serie de combinatii fiscale si tepe date partenerilor de afaceri si autoritatilor statului, acestia au fost pusi in fata autoritatilor statului care au cerut executarea silita a companiei si tragerea la raspundere a administratorilor pentru prejudiciul adus.

Chiar si in momentul in care SC Petrol Network SRL Iasi a ajuns in incapacitate de plata, sefii firmei au continuat combinatiile care au dus la prejudicii tot mai mari, asta in conditiile in care o mare parte din fondurile societatii erau virate in conturile personale ale patronilor si apropiatilor acestora.

 

"Actele de comert in interes propriu, respectiv evidentierea sumei de 321.526,03 lei la data de 30.09.2015, in contul 6582.00003 – reprezentand cheltuieli nedeductibile fiscal – Ciobotaru Daniela. Au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetare de plati. Continuarea activitatii presupune un ansamblu de decizii adoptate de membrii de conducere a societatii debitoarei, decizii neinspirate din punct de vedere financiar, care au adancit starea de insolvabilitate a societatii. O asemenea situatie s-a constatat inca din anul 2013 urmata de anul 2014, cand cunosteau faptul ca, desi persoana juridica era in incapacitate de plata, datoriile fiind mai mari decat lichiditatile, nu au declansat procedura insolventei, acumuland datorii tot mai mari", se mentioneaza in raportul realizat de administratorul judiciar Insolvency House SPRL.

 

Marfuri si bani care nu se pot justifica

Infiintata in 1999, odata cu deschiderea primei statii de carburanti din orasul Vaslui (lânga Piata Agroalimentara Traian), Petrol Network a ajuns in total la cinci statii de carburanti, cele din Iasi fiind situate in zonele Dacia si Gradinari. Datoriile totale ale companiei se ridica la 9.716.699 lei, iar pentru a recupera o parte din bani, autoritatile au trecut la executarea silita a bunurilor Petrol Network SRL. Astfel, pe data de 19 martie 2018 se organizeaza o licitatie pentru vanzarea statiei de carburanti aflata in str. Sergent Grigore Ioan in suprafata de 614 mp, cu trei pompe de alimentare benzina si motorina si 6 rezervoare subterane, care se vinde cu suma de 1.429.459 lei. Tot atunci, se vor scoate la vanzare si un apartament cu 3 camere de 62 mp situat in str. Anton Crihan nr. 9 care se vinde cu 208.350 lei, dar si mai multe spatii comerciale afalte in municipiul Vaslui. Toate bunurile scoase la vanzare au o valoare totala de 3.775.676 lei, fara TVA.

"De la data preluarii partilor sociale si pana in prezent, societatea nu a realizat un inventar al patrimoniului pentru a identifica activul si pasivul societatii. Debitoarea inregistreaza sume pe care nu le poate justifica, astfel: 77.726 lei plati in avans catre furnizori fara livrarea marfii; 528.210,17 lei sume platite catre diversi terti; 218.924 lei investitii in curs la statii de combustibil nedistribuite; 52.164 lei amenajari de teren nejustificate; inventarul efectuat in primavara anului 2015 prin care s-au constatat diferente pe combustibil si marfa cu termen de valabilitate depasit a fost inregistrata ca o cheltuiala a societatii marind pierderea acesteia, pasivul prin evidentierea TVA de plata, iar paguba nu a fost imputata gestionarilor. In consecinta, apreciem ca ajungerea societatii in stare de insolventa este imputabila administratorilor/asociatilor acesteia si consideram ca faptele prezentate se incadreaza in conditiile de atragere a raspunderii personale prevazute la art. 169 din Legea 85/2014", mai precizeaza in raportul fiscal Insolvency House SPRL.  

DGRFP Iasi, BRD, CEC, Mol Romania, Rompetrol Downstream sau Tinmar Energy sunt principalele institutii prejudiciate de SC Petrol Network SRL cu o suma totala de 9.716.699 lei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img