vineri, 29 martie, 2024

Friptura frageda: sfaturi culinare

Distribuie:

Publicat:

O friptura care sa ti se topeasca in gura. Asta iti doresti de fiecare data cand prepari carne la tava, la tigaie sau pe gratar. Insa pentru asta trebuie sa tii cont de cateva trucuri, astfel incat sa obtii o carne frageda si zemoasa.

Indiferent cum prepari carnea de vita, pentru a iesi frageda trebuie sa adaugi putin otet, vin sau zeama de lamaie. Chiar daca o fierbi, este recomandat sa adaugi in apa o lingurita de otet pentru fiecare kilogram de carne.

Marinata pentru carnea de vita. Amesteca intr-un bol zeama de la o lamaie, doua lingurite de otet, doua lingurite de sos de soia, 3-4 lingurite ulei de masline, 3-4 catei de usturoi zdrobiti, 50 ml apa minerala si crengute de rozmarin sau de cimbru. Adauga si un pahar de vin rosu sec. Asaza carnea intr-un vas din sticla si toana baitul peste ea. Daca feliile de carne sunt subtiri, las-o acoperita de marinata in jur de doua-trei ore, insa daca folosesti o bucata mai mare de carne, atunci trebuie sa o lasi la frigider aproximativ o zi.

Pieptul de pui este o carne seaca, motiv pentru care multora nu le place. Insa il poti face sa fie fraged si suculent daca bati feliile de carne cu ciocanul de snitele, apoi le condimentezi si le ungi cu putin ulei de masline.

Marinata pentru carnea de pui. Poti merge si mai departe de atat preparand un bait pentru carnea de pui, indiferent ca vorbim despre aripioare, despre pulpe sau despre piept. Amesteca intr-un bol doua pahare de vin rosu, 100 ml ulei de masline, 50 ml sos de soia, trei catei de usturoi zdrobiti (poti sari peste acest ingredient daca vrei sa eviti usturoiul) si doua lingurite de zahar brun. Lasa carnea in acest bait pentru trei sau patru ore, in frigider, timp in care mai intoarce din cand in cand bucatile de carne de pe o parte pe alta.

Fie ca vorbim despre ceafa, despre pulpa ori despre muschi, carnea de porc este buna atunci cand este frageda si suculenta.

Marinata pentru carnea de porc: Amesteca intr-un bol adanc o jumatate de litru de vin alb sec, 50 ml de ulei de masline, o ceapa rosie taiata rondele, trei catei de usturoi zdrobiti, un morcov si o telina mica date pe razatoare, boabe de piper, 4-5 cuisoare, doua frunze de dafin si o jumatate de lingurita de cimbru uscat. Toarna baitul peste feliile de carne, astfel incat acesta sa le acopere pentru a le putea patrunde bine, si lasa la frigider pana a doua zi.

Baiturile pot fi condimentate cu sare si piper, dupa gust.

sursa: acasa

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img