vineri, 19 aprilie, 2024

Gata cu alcoolul la volan: Volvo pregateste primele masini care vor interzice sofatul in stare de ebrietate

Distribuie:

Publicat:

Constructorul auto suedez Volvo Cars speră să îşi consolideze reputaţia de siguranţă prin introducerea de camere şi senzori în interiorul viitoarelor modele care vor monitoriza şoferii pentru indici privind starea de ebrietate sau neatenţie, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Volvo a precizat că aceste camere şi senzori ar urma să fie instalate pe toate modelele construite pe platforma sa SPA2, cum este SUV-ul XC90, aceaşi platformă urmând să fie utilizată şi pentru producţia modelelor fără şofer Volvo Cars începând din următorul deceniu.

Directorul de cercetare şi dezvoltare de la Volvo, Henrik Green, a precizat că senzorii şi camerele din interiorul automobilului vor permite reducerea vitezei. Acest lucru ar putea să se întâmple, de exemplu, dacă ochii şoferului sunt închişi pentru o perioadă lungă de timp.

De asemenea, Volvo a informat că, începând de anul următor, va introduce o aşa numită Care Key, un sistem care permite cumpărătorului unui automobil Volvo să îi limiteze viteza înainte de a o împrumuta unui alt şofer mai tânăr sau neexepermintat.

Anterior, Volvo a anunţat că va introduce o limită de viteză, de 180 kilometri pe oră, pentru toate noile sale vehicule începând din 2020, tot pentru a elimina decesele sau rănile grave în urma accidentelor.

Directorul general de la Volvo, Hakan Samuelsson, a declarat jurnaliştilor că, având în vedere evoluţiile tehnologice, producătorii auto au responsabilitatea de a-şi asuma rolul de Big Brother pentru a asigura siguranţa pe drumuri. Samuelsson a recunoscut că prin această strategie Vovo ar putea pierde unii clienţi interesaţi de viteze mai mari dar îi deschide de asemenea oportunitatea de a câştiga noi clienţi în rândul părinţilor care vor să cumpere cea mai sigură maşină pentru copii lor. Samuelsson a mai spus că Volvo discută cu firmele de asigurări pentru a oferi condiţii mai bune pentru şoferii care utilizează cele mai noi elemente de siguranţă.

"Dacă putem încuraja şi sprijini un comportament mai mult graţie unei tehnologii care îi ajută pe şoferi să evite problemele, acest lucru ar trebui în mod logic să aibă un impact pozitiv şi asupra primelor de asigurări", a spus Samuelsson.

Volvo, companie care este deţinută de grupul chinez Geely, este primul constructor auto care în 1959 a introdus centura de siguranţă în trei puncte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img