vineri, 19 aprilie, 2024

Generalul Victor Atanasie Stanculescu a murit intr-un azil

Distribuie:

Publicat:

Generalul Victor Atanasie Stanculescu a murit duminica, la varsta de 88 de ani. Potrivit unor surse din familie, citate de Romania TV, trupul sau va fi incinerat.

Victor Atanasie Stanculescu s-a nascut pe 10 mai 1928, la Tecuci. In perioada 1990-1991 el a indeplinit functia de ministru al apararii nationale. Din cauza rolului pe care l-a avut la Revolutie, generalul Victor Atanasie Stanculescu a fost condamnat in 1999 la 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav savarsit prin reprimarea revolutiei din Timisoara, hotarare confirmata in 2000 in urma recursului.

Ca urmare a recursului in anulare promovat de procurorul general Tanase Joita, aceste hotarari judecatoresti au fost casate in 2004, dar dupa rejudecare au fost reconfirmate in 2007. Pe 20 mai 2014, dupa ispasirea a cinci ani din cei 15 ani de inchisoare la care a fost condamnat, Victor Stanculescu a fost eliberat conditionat.

Ulterior, Victor Atanasie Stanculescu a fost degradat de justitie la rangul de soldat, ca urmare a condamnarii sale pentru crimele de la Timisoara.

Generalul Victor Atanasie Stanculescu a fost o personalitate controversata, al carei rol la Revolutia din 1989 nu a fost nici pana astazi lamurit pe deplin. Intr-o discutie-interviu cu Dinu Sararu, in 2004, el spunea: “Numai mortii sunt eroi! Eu n-am vrut sa mor si de-aia nu sunt erou! Retineti!”. Victor Atanasie Stanculescu a fost unul dintre cei care a orchestrat procesul sotilor Ceausescu, executati in ziua de Craciun a anului 1989.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img