vineri, 29 martie, 2024

George Ciamba, la Consiliul pentru Drepturile Omului; a transmis preocuparea pentru situaţia din Ucraina

Distribuie:

Publicat:

Secretarul de stat pentru relaţii bilaterale şi afaceri strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, miercuri, la sesiunea de nivel înalt a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, transmiţând preocuparea pentru situaţia din Ucraina, în special faţă de civilii afectaţi de conflictele prelungite.

"Demnitarul român a exprimat satisfacţie faţă de adoptarea, în luna decembrie a anului trecut, a Rezoluţiei Consiliului de Securitate 2.393 prin care este reînnoită autorizaţia de trecere a frontierei şi a liniei de conflict pentru acces umanitar în Siria pentru următoarele 12 luni. De asemenea, a transmis preocupare pentru situaţia din Ucraina, în special faţă de civilii afectaţi de conflictele prelungite, şi a exprimat speranţa că se va accelera implementarea Acordurilor de la Minsk, lucru care ar permite detensionarea situaţiei, inclusiv respectarea drepturilor omului în regiune", a informat Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul unui comunicat.

În alocuţiunea din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului, secretarul de stat a salutat aniversarea a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a evidenţiat responsabilitatea fiecărui guvern de a permite tuturor persoanelor să beneficieze de drepturile şi libertăţile egale şi inalienabile.

"În context, a reiterat ataşamentul României faţă de principiile universalităţii şi interdependenţei drepturilor omului şi a reafirmat sprijinul României pentru acţiunile Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, ZeidRa'ad al Hussein", a menţionat MAE.

George Ciamba a menţionat şi candidatura României pentru un nou mandat la Consiliul Drepturilor Omului pentru perioada 2023 – 2025.

"Preocupările ONU în domeniul drepturilor omului au cunoscut un progres instituţional imediat după adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea generală a ONU, la 10 decembrie 1948. Comisia Drepturilor Omului, care a reprezentat aproape 60 de ani principalul forum internaţional dedicat apărării şi promovării drepturilor omului în lume, a fost înlocuită, în 2006, în contextul reformei ONU, de actualul Consiliu al Drepturilor Omului, în urma adoptării rezoluţiei Adunării generale 60/251. În acest an, Consiliul parcurge un proces de evaluare a activităţii şi funcţionării sale, conform rezoluţiei de înfiinţare", a menţionat MAE.

În octombrie 2010, România a fost desemnată, alături de alte patru state, să faciliteze unul dintre cele cinci segmente ale procesului de evaluare. Calitatea de facilitator este exercitată de Reprezentantul Permanent al României pe lângă Oficiul ONU de la Geneva. România a deţinut un prim mandat de membru în Consiliu în perioada 2006 – 2008, pe parcursul căruia a exercitat şi preşedinţia CDO (2007/2008), a mai precizat MAE. AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img