sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Gorbaciov il face praf pe PUTIN

Distribuie:

Publicat:

Ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, lanseaza in premiera, intr-un interviu, critici foarte dure la adresa presedintelui Vladimir Putin si a premierului Dmitri Medvedev, relateaza EurActiv.ro. Este pentru prima data cand Mihail Gorbaciov face astfel de comentariile referitoarea la actualii lideri ai Rusiei.scrie stiripesurse.ro

La inceputul interviului video, Mihail Gorbaciov spune ca Putin guverneaza prin intermediul prietenilor, “prieteni din timpul scolii, oameni cu care a jucat fotbal pe aceeasi strada”. “Pentru mine, acest stil al «relatiilor personale», este inacceptabil”, i-a spus el Ludmilei Telen, redactor sef al portalului Svoboda.org.

Fostul lider sovietic considera ca Putin si-a tradat poporul, prin mentinerea proprietatii publice, pretinse reforme si cresterea fenomenului coruptiei. El a adaugat ca se observa, la nivel mondial, o revenire la regimurile autoritare si dictatoriale.

Intrebat daca asta e valabil si pentru Rusia, Gorbaciov a raspuns afirmativ, precizand ca institutiile ruse ineficiente favorizeaza deciziile arbitrare si abuzurile. El a explicat ca acest lucru se intampla ca urmare a faptului ca alegerile in Rusia sunt mai putin libere decat in vremea URSS. Mai mult, Mihail Gorbaciov a sustinut ca alegerile prezidentiale din 1996 ar fi fost castigate de liderul comunist Ghenadi Ziuganov (oficial, castigator a fost Boris Eltin – n.r.).

El a mai spus ca, daca alegerile ar fi libere, Rusia ar fi avut o opozitie mult mai puternica, iar situatia din tara ar fi fost complet diferita. De asemenea, Gorbaciov a sustinut ca Vladimir Putin si Dmitri Medvedev “conduc prin teroare”, citandu-l pe Viktor Cherkesov, oficial rus din domeniul securitatii, in opinia caruia sistemul actual este unul de tip cekist (fondata de Lenin, Ceka este predecesoarea KGB – n.r.).

Mihail Gorbaciov a marturisit ca, dupa ce a terminat studiile, a fost invitat sa se inscrie in KGB.

Intrebat daca a acceptat, Gorbaciov a evitat un raspuns direct: “Nu e vorba de asta. Suprematia structurilor de securitate, prerogativele lor excesive in deciziile privind chestiuni politice si in amestecul in viata privara sunt inacceptabile”, a declarat Gorbaciov, care considera ca Rusia are nevoie de un nou sistem electoral, care sa dea oamenilor dreptul real de a decide.

Jurnalista l-a intrebat daca asta inseamna ca la viitoarele alegeri prezidentiale castigatorul va fi Putin si la urmatoarele Medvedev, fostul lider sovietic a replicat ca nu a spus asta, reiterand faptul ca respinge un sistem in care doi oameni decid totul.

“Mi-e rusine pentru ei. Actioneaza intr-un mod indecent. Ca si cum nu ar exista o societate, ca si cum nu ar fi o constitutie, un sistem electoral. Ei toti decid intre ei. (…) Dar unde suntem noi, cei 140 de milioane (de rusi)? Nu-mi place. Dar ei se cred salvatorii patriei”, a conchis Mihail Gorbaciov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img