vineri, 29 martie, 2024

Gradinarii te invata – Cum se inmulteste crinul imperial

Distribuie:

Publicat:

Crinul imperial sau Lilium regale este o floare de gradina extrem de apreciata si iubita. Are acest nume tocmai datorita florilor sale foarte mari. Crinul imperial este o planta impunatoare, a carui tulpina poate creste pana la un metru si jumatate in inaltime. De-a lungul tulpinei are multe frunzulite mici si ovale, iar in varf infloresc mai multe cupe florale.

Cand infloreste crinul imperial
Crinul imperial infloreste la inceputul verii si poate avea chiar si 10 cupe inflorite in varful tijei. Florile sale sunt extrem de parfumate, iar daca le puneti in interiorul casei, intr-o vaza, este recomandat sa nu dormiti cu ei in camera pe timpul noptii. Desi bobocii crinului sunt roz, atunci cand infloresc petalele sunt albe la interior.
Odata ce florile s-au trecut, este bine sa le indepartati de pe tulpina, lasand doar frunzele.Tulpinile se taie toamna tarziu atunci cand se scot bulbii.

Cum se ingrijesc crinii imperiali
Crinul imperial este o planta perena, care are nevoie de un pamant bogat in substante minerale si hranitoare. Ii plac zonele cu semi-umbra, cu soare dimineata, dar fara arsita dupa-amiaza, insa se poate adapta usor si la soare. Daca vreti sa il plantati la umbra, aveti grija ca pamantul sa nu fie imbibat cu apa, altfel bulbii pot putrezi usor.

Cand se planteaza crinii imperiali
Bulbii crinilor se scot toamna tarziu, dupa ce tijele au ingalbenit. Plantarea lor se face primavara, dupa ce a trecut pericolul inghetului sau al brumei tarzii, la o adancime de aprox 15 cm. Bulbii pot ramane si in pamant pe timpul iernii daca le oferiti o protectie suplimentara cu ajutorul unui strat de frunze uscate.
Odata scosi din pamant, bulbii se pastreaza in pungi de hartie sau in nisip uscat, in zone intunecoase sau reci, cum ar fi o pivnita.

Cum se inmultesc crinii imperiali
Crinii imperiali se inmultesc prin bulbi sau seminte. Toamna, cand scoateti bulbii, puteti sa ii separati, iar primavara sa ii plantati individual.
Inmultirea crinului prin seminte se face toamna sau primvara, atunci cand se si seamana. Plantele obtinute din seminte infloresc dupa 3 ani.

sursa: agro-herbs

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img