joi, 28 martie, 2024

Grupul american Sears, retailer cu o istorie de 100 de ani, a cerut protectia legii falimentului

Distribuie:

Publicat:

Sears Holdings, retailer american cu o istorie de 100 de ani, a cerut protecţia legii falimentului, punând sub semnul întrebării viitorul unei afaceri care a dominat la un moment dat piaţa mall-urilor din Statele Unite, dar care este afectată acum de comerţul online, transmite Reuters.

Solicitarea de reorganizare a activităţilor companiei mamă a Sears, Roebuck şi Kmart survine după un deceniu de scăderi ale veniturilor, sute de închideri de magazine şi ani de zile de acorduri convenite de miliardarul Eddie Lampert, director general al grupului, de redresare a companiei pe care a cumpărat-o în 2004.

Lampert se angajase să readucă Sears la gloria de altă dată, când deţinerea cea mai înaltă clădire din lume şi companii între care se aflau şi un post de radio şi compania de asigurări Allstate.

Sear nu a mai obţinut profit din 2011, iar criticii afirmă cu Lampert a lăsat magazinele să se deterioreze de-a lungul anilor, chiar dacă el însuşi a cumpărat acţiuni ale companiei şi i-a împrumutat bani.

Grupul a vândut brandul legendar Craftsman şi analizează o ofertă din partea lui Lampert pentru marca de aparatură electrocasnică Kenmore.

Solicitarea pentru intrarea în faiment a fost provocată de un blocaj între Lampert, cel mai mare acţionar şi creditor al companiei, şi un comitet director special, legat de planul de salvare propus de Lampert.

În general, acţionarii îşi pierd investiţiile atunci când compania intră în faliment, iar soarta Sears va depinde de dorinţa creditorilor şi a furnizorilor de a menţine compania în funcţionare.

Un exemplu este comerciantul de jucării Toys ‘R’ Us, care în 2017 a încercat să iasă din faliment, dar a fost nevoit să lichideze şase luni mai târziu, după ce creditorii şi-au pierdut încrederea în planul de redresare.

Sears a fost înfiinţată în anii 1880, când cataloagele sale de comenzi pin poştă, prin care oferea mărfuri de la jucării, medicamente, gramofoane şi până la automobile şi case prefabricate, o făceau să fie o Amazon.com a timpurilor respective.

Sears Tower Chicago a fost la data finalizării, în 1973, cea mai înaltă clădire din lume, dar în deceniile următoare consumatorii au recurs tot mai mult la comerţul electronic şi la rivali tradiţionali precum Walmart şiTarget.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img