sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Grupul bancar Raiffeisen, foarte interesat de achizitii pe piata din Croatia

Distribuie:

Publicat:

Raiffeisenbank (RBA), divizia din Croaţia a grupului bancar Raiffeisen Bank International, caută să facă achiziţii pe piaţa croată, deoarece doar creşterea organică nu va fi suficientă pentru a-şi majora cota de piaţă, a afirmat, miercuri, directorul general al subsidiarei, Michael Georg Mueller, într-un interviu acordat Reuters, potrivit agerpres.ro.

RBA este a cincea mare bancă din Croaţia, controlând uşor sub 8% din piaţa dominată de Zagrebacka Banka (divizie a UniCredit), Privredna Banka Zagreb (divizie a Intesa Sanpaolo) şi subsidiarele Erste şi OTP.

"Abordarea noastră de bază este o creştere organică printr-o calitate ridicată a serviciilor. Totuşi, creşterea organică nu va fi suficientă pentru majorarea cotei de piaţă, pe o piaţă bancară unde potenţialul de creştere este limitat", a explicat Michael Georg Mueller.

În prezent, Croaţia are aproximativ 20 de bănci, cele mai multe de dimensiuni mai mici, iar primele cinci controlează 80% din piaţă.

Şi Grupul OTP este interesat de achiziţii în Croaţia, inclusiv o subsidiară a Raiffeisen, a anunţat recent presa locală, după ce a cumpărat divizii din sud-estul Europei ale Societe Generale.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a precizat că banca nu are de gând să-şi vândă afacerea din Croaţia.

Croaţia vrea să trimită în următoarele două luni o scrisoare de intenţie pentru a intra în ERM II (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera pentru aderarea la moneda unică, a anunţat săptămâna aceasta ministrul croat de Finanţe, Maric Zdravko. Acesta a dat asigurări că autorităţile de la Zagreb sunt decise să adopte noi măsuri pentru modernizarea economiei şi reducerea datoriei, ca parte a procesului de aderare la euro.

Mecanismul ERM II prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei ţării candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

Mueller a afirmat că economia croată va beneficia de pe urma aderării la euro, avantajele depăşind costurile.

"Cel mai mare avantaj îl reprezintă dispariţia riscurilor legate de evoluţia cursului de schimb. În plus, vor fi efecte pozitive, în urma ratelor mai scăzute ale dobânzilor, a majorării investiţiilor şi a comerţului internaţional", a explicat directorul general al subsidiarei Raiffeisen din Croaţia.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img