vineri, 29 martie, 2024

Guvernul a aprobat reguli mai transparente pentru finantarea partidelor politice

Distribuie:

Publicat:

Guvernul a aprobat noi norme metodologice de aplicare a legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Hotararea de Guvern aprobata miercuri va asigura mai multa transparenta si un control mai riguros al aplicarii legislatiei privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Decizia Guvernului se refera la modalitatile si inregistrarea donatiilor, cotizatiilor, imprumuturilor si veniturilor proprii, precum si a cheltuielilor partidelor politice in documente contabile.

La acceptarea donatiilor, partidele politice sunt obligate sa verifice si sa inregistreze identitatea donatorilor. In plus, donatiile in bani a caror valoare depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara se vor efectua numai prin conturi bancare. In privinta donatiilor confidentiale, acestea urmeaza acelasi regim juridic de inregistrare si evidenta cu al celorlalte donatii, singura exceptie fiind cea referitoare la publicitatea identitatii donatorului prin intermediul Monitorului Oficial si al site-ului Autoritatii Electorale Permanente.

Pe de alta parte, este reglementata procedura de acordare a subventiilor de la bugetul de stat catre partidele politice. Subventia anuala este majorata proportional cu numarul mandatelor obtinute in alegeri de catre candidatii femei si cu numarul de mandate obtinute la alegerile locale si parlamentare. Toate cheltuielile electorale se vor derula numai prin conturi bancare deschise in mod expres pentru campania electorala, anuntate la Autoritatea Electorala Permanenta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img